CIA: Xija potek vojne v Ukrajini precej streznil

ByAna Koren

3. februarja, 2023 , , , ,
Foto: Pexels

CIA: Xi razburjen zaradi neuspeha Rusije, vojna ga je streznila

Direktor ameriške Centralne obveščevalne agencije (CIA) William Burns je dejal, da ambicij kitajskega predsednika Xi Jinpinga glede Tajvana ne gre podcenjevati, kljub temu, da ga je delovanje ruske vojske v Ukrajini morda streznilo. Burns je dejal, da ZDA “kot obveščevalne podatke” vedo, da je Xi svoji vojski ukazal, naj bo do leta 2027 pripravljena na invazijo na Tajvan.

“To ne pomeni, da se je odločil za invazijo leta 2027 ali katerega koli drugega leta. To je le opomin na resnost njegove osredotočenosti in njegovih ambicij,” je dejal Burns na dogodku na univerzi Georgetown v Washingtonu.

“Ocena Cie je, da ambicij predsednika Xija v zvezi s Tajvanom ne gre podcenjevati,” je dejal. Dodal je, da je bil kitajski voditelj verjetno “presenečen in razburjen” in se poskuša naučiti iz “zelo slabe uspešnosti” ruske vojske in njeni oborožitveni sistemi v Ukrajini.

Rusija in Kitajska sta februarja lani, tik preden so ruske sile vdrle v Ukrajino, podpisali “neomejeno” partnerstvo. Njune gospodarske vezi so cvetele. Ruske vezi z Zahodom so se medtem zmanjšale. Ruska invazija je na Zahodu okrepila zaskrbljenost, da bi lahko Kitajska naredila podobno potezo v Tajvanu. Tajvan je demokratičen otoku, za katerega Peking trdi, da je njegovo ozemlje.

https://twitter.com/ForeignC/status/1621517678719664129?s=20&t=ndc7mx4r7IHIQF8XgCTw2A

Kitajska Rusije ni obsodila

Kitajska se je vzdržala obsodbe ruske operacije proti Ukrajini. A je bila previdna, da ne zagotovi neposredne materialne podpore, ki bi lahko sprožila zahodne sankcije, kot so tiste, ki so bile uvedene proti Moskvi.

“Mislim, da je narobe podcenjevati medsebojno zavezanost temu partnerstvu, vendar to ni prijateljstvo brez meja,” je dejal Burns.

Ameriški uradniki so med Burnsovim govorom sporočili, da je domnevni kitajski vohunski balon nad ZDA letel že več dni in da so visoki ameriški uradniki predsedniku Joeju Bidnu svetovali, naj ga ne sestreli, ker se bojijo, da bi razbitine lahko predstavljale varnostno grožnjo. Burns tega ni omenil, je pa Kitajsko označil za “največji geopolitični izziv”, s katerim se ZDA trenutno soočajo.

“Tekmovanje s Kitajsko je edinstveno po svojem obsegu in poteka na skoraj vseh področjih. Ne samo vojaških in ideoloških, ampak tudi ekonomskih, tehnoloških, vse od kibernetičnega prostora do samega vesolja. Gre za globalno tekmovanje na načine, ki bi lahko bili še intenzivnejši ki je bila konkurenca Sovjetom,” je dejal.

Burns je dejal, da bo naslednjih šest mesecev “kritičnih” za Ukrajino, kjer Moskva v zadnjih tednih vse bolj napreduje. Dejal je tudi, da je iranska vlada vse bolj zaskrbljena zaradi zadev v državi, pri čemer je navedel pogum iranskih žensk.

Foto: Pexels