Cimetovi polžki s pinjencem

ByA.K.

1. septembra, 2022

Cimetovi polžki s pinjencem

Preprosti, kvašeni cimetovi polžki. Dobri so tako topli, kot hladni. Privoščite si jih kot zajtrk, malico ali prigrizek ob skodelici čaja. Za pripravo boste potrebovali 30 minut, polžki se pečejo slabe pol ure. Iz navedenih sestavin boste dobili 15 polžkov.

Kaj potrebujete:

  • 2 paketa suhega kvasa
  • ¼ skodelice tople vode
  • 1 ½ skodelice pinjenca
  • ½ skodelice rastlinskega olja
  • 4 skodelice in pol večnamenske moke
  • 1 čajna žlička soli
  • ½ čajne žličke sode bikarbone
  • ½ skodelice masla, stopljenega
  • 1 ¼ skodelice rjavega sladkorja
  • 1 ½ čajne žličke mletega cimeta

Postopek priprave:

V veliki skledi raztopite kvas v topli vodi. Pustite stati, da postane kremasto, približno 10 minut. V majhni ponvi segrejte pinjenec, dokler ni topel na dotik.

Pinjenec in olje vlijte v mešanico kvasa; dobro premešajte. Zmešajte moko, sol in sodo bikarbono. Mešanico moke vmešajte v tekočino po 1 skodelico naenkrat, dokler ne nastane mehko testo. Testo stresite na rahlo pomokano površino in pregnetite. Pokrijte in pustite počivati ​​15 minut. V manjši skledi zmešajte maslo, rjavi sladkor in cimet.

Na rahlo pomokani površini testo razvaljajte v velik pravokotnik. Razporedite mešanico rjavega sladkorja in masla po testu, zvijte v štruco in stisnite šiv.

Narežite na 1 cm široke kose in jih s prerezano stranjo navzgor zložite v rahlo pomaščen pekač. Pokrijte in pustite vzhajati vsaj 30 minut ali pokrijte in čez noč pustite v hladilniku. 

Pecite v ogreti pečici 20 do 25 minut, dokler polžki niso zlato rjavi. Pred serviranjem pustite stati 2 do 3 minute.

Foto: iStock