Cink, čudežni mineral za nego poškodovane kože

ByAna Koren

17. aprila, 2023 , ,

Cink, čudežni mineral za nego poškodovane kože

Cink je mineral, ki lahko popravi poškodovano kožo in zmanjša vnetje. Vaši koži lahko koristi tako interno, s hrano in dodatki, kot tudi lokalno. Študije so pokazale, da ima cink protivnetne lastnosti, zaradi česar je odlična sestavina za vsako rutino nege kože. Lahko pomaga pri zdravljenju vnetnih kožnih težav, aken in celo suhe kože, ki jo povzroča ekcem.

1. Dobro deluje v kremi za sončenje

Cinkov oksid je močna formula za zaščito pred soncem, ker deluje proti UVA žarkom. Torej se lahko cinkov oksid v razponu od 20 do 25 odstotkov uporablja tudi za zagotavljanje spektra UVA za zaščito pred soncem. Običajno se zato dodaja mineralnim kremam za sončenje in tudi fizičnim kremam za sončenje.

Prav tako vam ni treba skrbeti za belo barvo, ki ostane po uporabi kreme za sončenje. Novejše različice so mikronizirani delci cinkovega oksida, ker ne bodo imeli belega odtenka, kot ga ima običajni cinkov oksid.

Izkazalo se je, da je cinkov sulfat bogat s protivnetnimi lastnostmi, zato pomaga zmanjšati vnetja. Za ljudi s kožo nagnjeno k aknam lahko dela čudeže. Običajno se uporablja v maskah, serumih ali vlažilcih kot cinkov sulfat.

Uporablja se tudi v nočni kremi za zmanjšanje madežev in takoj zmanjša vnetje, ki ga povzročajo akne ali mozolji. Prav tako lahko pomaga zmanjšati velikost in rdečico mozolja.

Pomaga pri zamašitvi, ne pa pri belih in ogrcih.

3. Uporablja se v vlažilcih

Strokovnjaki za nego kože priporočajo, da rutini nege kože dodate vlažilno kremo. In kaj je boljšega od uporabe tiste, ki vsebuje cink PCA, antioksidantno sestavino, ki izboljša obnavljanje kože ter zmanjša rdečico in vnetje? Priporočene so torej vlažilne kreme, ki vsebujejo cink, saj so lahko koristne za vašo kožo.

Ali obstajajo kakšni stranski učinki uporabe cinka v negi kože?… več na Princesa.si