Čiščenje avtomobila po saharskem pesku: Kako preprečiti praske?

ByMiha Kovač

2. aprila, 2024 , , ,
Foto: Freepik

Čiščenje avtomobila po saharskem pesku: Kako preprečiti praske?

V zadnjih dneh smo bili priča nenavadnemu vremenskemu pojavu, ki je naše nebo in avtomobile prekril s tanko plastjo saharskega peska. Ta naravni pojav, ki je sicer bolj značilen za poletne in jesenske mesece, je tokrat presenetil mnoge avtomobilske lastnike, saj so po dežju na svojih vozilih opazili sivkaste ali rjavo-rumene madeže.

Meteorologi pojasnjujejo, da so k prenosu drobnih delcev peska iz Sahare v naše kraje prispevali specifični vremenski vzorci, vključno z močnimi vetrovi v višjih plasteh ozračja. Ko se pojavi dež, ti drobni delci peska naravno “izperemo” iz ozračja in se najbolj vidno nalagajo na površinah, kot so avtomobili.

Čeprav prisotnost saharskega peska na avtomobilu sama po sebi ni škodljiva, lahko, če ostane predolgo na laku, povzroči poškodbe zaščitne plasti laka, tesnil in celo vetrobranskega stekla. Da bi se izognili morebitni škodi, strokovnjaki priporočajo, da pesek čim prej odstranite s površine vašega vozila.

Najboljši način za odstranjevanje peska

  • Predpranje z obilico vode: Najprej avtomobil temeljito sperite z vodo, da odstranite večino peska, preden začnete uporabljati gobice ali krtače.
  • Uporaba aktivne pene: Pri pranju izberite programe, ki vključujejo uporabo aktivne pene, ki bo pomagala odstraniti trdovratnejše delce.
  • Temeljito izpiranje: Po čiščenju z gobico ali v avtopralnici avtomobil znova temeljito sperite z vodo, da odstranite vse ostanke peska in čistilnih sredstev.

Dodatni nasveti za zaščito avtomobila

  • Bodite previdni pri uporabi metlic brisalcev: Pred pranjem dvignite metlice, da preprečite, da bi se drobna zrnca peska vtirala v vetrobransko steklo in pustila praske.
  • Redno menjajte kabinski filter: Delci saharskega peska lahko prodrejo tudi v kabinski filter, zato je pomembno, da ga redno menjate, da zagotovite čist zrak v kabini.
  • Izogibajte se uporabi prstov za odstranjevanje peska: Čeprav je morda mikavno napisati sporočilo na prašnem laku, se temu raje izognite, saj bi to lahko povzročilo praske.

Saharski pesek, čeprav je naravni pojav, lahko predstavlja neprijetnost za lastnike avtomobilov. Vendar, pa lahko s pravilnim pristopom in preventivnimi ukrepi, zmanjšate tveganje za poškodbe vašega vozila in ohranite njegov sijaj.

[Vir: IndexHR]; Portal24; Foto: Freepik