Citypark z vegetacijsko zasaditvijo strehe za boljšo mikroklimo

ByAna Koren

4. maja, 2023

Citypark z vegetacijsko zasaditvijo strehe za boljšo mikroklimo

Predstavljajte si streho, na kateri se bohoti zelenje. Takšne strehe so popolnoma izkoriščene in pripomorejo h kakovosti življenja v mestu. To je v našem največjem nakupovalnem središču Citypark realnost. Na površini kar 5.700 m² raste rastlinje, odporno tako na zmrzal kot tudi na sušo, ki uspeva že z majhno porabo hranil. Obstoječi prod na strehi je nadomeščen s plastjo vegetacije. Citypark tako ustvarja boljšo mikroklimo v svoji okolici in prispeva k skupni blaginji.

Z vegetacijo na strehi največjega nakupovalnega središča bodo v Cityparku poskrbeli za boljšo filtracijo zraka. Streha bo ob enem boljše zadrževala vodo, ščitila pred poplavami in iz okolja vsrkavala obremenitve hrupa. Njihov cilj je bila postavitev vegetacije, ki je čim bolj podobna tisti v naravi, z majhno površinsko obremenitvijo in minimalno potrebo po vzdrževanju. Naloge nosilne plasti vegetacije prevzema mineralni substrat z majhnimi organskimi deleži. Substrat ima možnost zadrževanja vode in hranilnih snovi, hkrati pa nudi rastlinam dovolj prostora za korenine.     

“Ekstenzivna zazelenitev dodatno varuje spodnji sloj kritine, da je nakupovalno središče še bolj zaščiteno pred morebitnimi zamakanji vode. Izvedli smo večplastne konstrukcije z ločenimi funkcijami nosilne plasti za vegetacijo, filtriranje in drenažo. Tako odvečna voda, ki je rastline ne porabijo, odteče. S tem smo poskrbeli tako za estetiko kot tudi funkcionalnost, saj je streha lepa, pripomore pa tudi k energetski učinkovitosti,” je povedal Andrej Ropret, center manager Cityparka.     

Nakupovalno središče Citypark

Nakupovalno središče Citypark upravlja podjetje SES Spar European Shopping Centers. Citypark, ki letos praznuje 21. rojstni dan, je z več kot 120 trgovinami in lokali največje nakupovalno središče v Sloveniji. Ponuja najprestižnejše blagovne znamke, zagotavlja najvišjo kakovost storitev in postavlja modne trende. V letu 2019 ga je obiskalo več kot 9 milijonov ljudi, zanje so pripravili približno 250 dogodkov. Citypark je eno od petih nakupovalnih središč, ki jih v Sloveniji upravlja družba SES Center Management. Več informacij na www.citypark.si.

SES – Spar European Shopping Centers je razvijalec, graditelj in upravljalec nakupovalnih središč v šestih državah. Podjetje trenutno upravlja 30 nakupovalnih središč v centralni, južni in vzhodni Evropi ter nakupovalno ulico na Dunaju. V letu 2020 so najemniki v nakupovalnih središčih SES-a ustvarili 2,45 milijard evrov bruto prodaje. Podjetje SES je v Avstriji in Sloveniji vodilno na trgu v poslovnem segmentu velikih nakupovalnih središč. SES je del skupine SPAR Austria. Več informacij na www.ses-european.com.

Foto: Robert Krumpak