Član izraelskega vojnega kabineta grozi z odstopom, če Netanjahu ne sprejme novega načrta za Gazo

Izraelske sile [Foto: IDF X]

Član izraelskega vojnega kabineta grozi z odstopom, če Netanjahu ne sprejme novega načrta za Gazo

Benny Gantz, sredinski član tričlanskega izraelskega vojnega kabineta, je zagrozil z odstopom, če vlada do 8. junija ne sprejme njegovega načrta v šestih točkah za operacijo v Gazi. Ta grožnja še dodatno poglablja razkol v izraelskem vodstvu, ki traja že več kot sedem mesecev. Izrael še vedno ni dosegel svojih zastavljenih ciljev razbitja Hamasa in vrnitve talcev, ugrabljenih v napadu militantne skupine 7. oktobra.

Gantz je predstavil načrt, ki vključuje vrnitev talcev, konec Hamasove vladavine, demilitarizacijo Gaze in vzpostavitev mednarodne uprave za civilne zadeve. Poleg tega podpira prizadevanja za normalizacijo odnosov s Savdsko Arabijo ter razširitev vojaške službe na vse Izraelce. “Če boste izbrali pot fanatikov in ves narod vodili v brezno, bomo prisiljeni izstopiti iz vlade,” je dejal Gantz.

Politične posledice

Odhod Gantza bi izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja pustil še bolj odvisnega od desnih zaveznikov, ki zavzemajo trdo stališče do pogajanj o prekinitvi ognja in izpustitvi talcev. Ti menijo, da bi moral Izrael zasesti Gazo in tam obnoviti judovske naselbine.

Gantz je svoje stališče izrazil nekaj dni po tem, ko je izraelski obrambni minister Yoav Gallant, tretji član vojnega kabineta, dejal, da ne bo ostal na svojem položaju, če se Izrael odloči za ponovno okupacijo Gaze. Gallant je vlado pozval, naj pripravi načrte za palestinsko upravo nad ozemljem.

V tem, kar nekateri razumejo kot prikrit udarec proti Netanjahuju, je Gantz dejal, da so “osebni in politični vidiki začeli prodirati v svetinjo svetih izraelske varnosti”. Kritiki Netanjahuju očitajo, da želi podaljševati vojno, da bi se izognil novim volitvam, kar pa Netanjahu zanika.

Trupla ugrabljenih Izraelcev

Izraelske obrambne sile (IDF) so sporočile, da so v Gazi našle truplo izraelskega talca, ki so ga med kolesarjenjem ujeli militanti Hamasa. Forum talcev in pogrešanih družin je povedal, da se je 53-letni Ron Benjamin vozil s kolesom v kibucu Be’eri v Izraelu, ko je bil ugrabljen med napadom 7. oktobra. Njegovo truplo so našli vojaki IDF, ki delujejo v Gazi. Skupaj z Benjaminom so našli še tri druge umorjene talce: 56-letnega Itzhaka Gelerenterja, 28-letno Amito Buskile in 22-letno Shani Louka.

Hamasova grožnja

Oboroženo krilo Hamasa je napovedalo, da se bo še naprej upiralo izraelski kopenski invaziji na Rafo in druge kraje v Gazi. Poudarili so, da bodo Palestinci vztrajali pri svojem odporu “ne glede na to, kako dolgo bo trajala agresija in ne glede na njeno obliko”.

V zadnjem tednu je pred izraelskimi napadi zbežalo najmanj 630.000 ljudi iz južne Rafe, ki meji na Egipt, in 100.000 iz severa Gaze. Izraelska vojska je pozvala Palestince, naj nemudoma evakuirajo dele mesta, kar nakazuje na neizbežno kopensko invazijo in spodbuja odziv Hamasa. Palestinska militantna skupina je opozorila Izrael, da nobena vojaška operacija v Rafi ne bo “piknik”.

Izraelske obrambne sile so sporočile, da so ljudem v Rafi svetovali, naj se preselijo v Muwasi, humanitarno območje blizu obale, kjer so razširili pomoč, vključno s poljskimi bolnišnicami, šotori, hrano in vodo.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: IDF X