CNN anketa: Nekdanji predsednik Trump vodi pred Bidnom

Nekdanji predsednik Donald Trump tesno, glede na CNN ankete, vodi pred predsednikom Joejem Bidnom. Trump bi tako med registriranimi volivci dobil 49 odstotkov glasov, Biden pa 45. Gre za anketo, ki jo je za CNN izvedel SSRS. Bidnove možnosti za ponovno izvolitev se zmanjšujejo zaradi negativnih ocen in občutka, da gre v Združenih državah slabo, zmanjšane podpore med ključnimi volilnimi bloki in splošno razširjenega občutka, da Biden ni za to službo.

V morebitnem dvoboju med Bidnom in Trumpom nobeden od kandidatov nima veliko prostora za rast. 51 odstotkov volivcev po vsej državi pravi, da sploh ni možnosti, da bi glasovali za Bidna. 4 odstotki ga ne podpirajo, vendar pravijo, da obstaja možnost, da ga bodo. Na drugi strani skoraj polovica, 48 odstotkov, pravi, da ni možnosti, da bi glasovali za Trumpa. 2 odstotka Trumpa trenutno ne podpirata, a bi o tem razmislila.

Bidnova podpora je šibkejša

Bidnova podpora v anketi je zdaj občutno šibkejša med več skupinami, v katerih je prej zmagal z veliko razliko in so bile kritično pomembne za njegovo izvolitev leta 2020.

Med volivci, mlajšimi od 35 let, 48 odstotkov podpira Trumpa, 47 odstotkov pa Bidna. Neodvisni so dosegli 45 odstotkov za Trumpa in 41 odstotkov Bidna. Temnopolti volivci so bistveno bolj naklonjeni Bidnu, in sicer s 73 odstotki, Trumpu pa samo s 23 odstotki. Latinoameričani se delijo s 50 odstotki za Bidna proti 46 odstotkom za Trumpa. Med temnopoltimi volivci na splošno bi Bidna ženske volile s kar 63 odstotkov proti 31 odstotkom za Trumpa. Moški temnopolti pa približno enakomerno, 49 odstotkov za Trumpa, 46 odstotkov pa za Bidna.

Vse te razlike odražajo znaten upad podpore Bidnu v primerjavi z volitvami volitev leta 2020. Do volitev je še eno leto, kar je dovolj časa, da se pogledi volivcev spremenijo. Razlike med nekoč in zdaj pa so očitne.

Biden je pridobil volivce, mlajše od 35 let, za 21 točk na nacionalni ravni, neodvisne volivce za 13 točk, temnopolte volivce za 75 točk in volivce Latinske Amerike za 33 točk. Samo četrtina Američanov (25 odstotkov) pa pravi, da ima Biden vzdržljivost in bistrost, da bi lahko učinkovito služil kot predsednik. Kar 53 odstotkov jih meni, da ima to Trump. Samo približno polovica demokratov (51 odstotkov) pravi, da ima Biden ostrost in vzdržljivost za predsednika. 90 odstotkov republikancev medtem meni, da ima to Trump.

Ocena odobravanja

Bidnova ocena odobravanja. 39 odstotkov ga odobrava, 61 odstotkov pa ga ne odobrava. Številke so v veliki meri slabše od prejšnjih sodobnih predsednikov na tej točki njihovih kandidatur za ponovno izvolitev. Njegova ocena je približno enaka Trumpovi od konca oktobra 2019 (Trump je bil na tej točki 41-odstoten).

Nova anketa ugotavlja, da 72 odstotkov vseh Američanov pravi, da gre danes v državi slabo. Velika večina se je tako počutila ves čas Bidnovega mandata. V najboljšem primeru jih je 60 odstotkov reklo, da so marca 2021 šle stvari slabo.

Volivci, ki ne odobravajo Bidnove uspešnosti, in tisti, ki pravijo, da gre v državi slabo, so močno naklonjeni Trumpu, in sicer z 79 odstotkov Trump proti 12 odstotkom Bidnu. Biden se v novi anketi bolje odreže med šibkimi nasprotniki kot močnimi nasprotniki, vendar še vedno zaostaja za Trumpom s temi volivci (46 odstotkov Trump proti 40 odstotkom Bidna).

Biden zaostaja tudi za nekdanjo guvernerko Južne Karoline Nikki Haley v hipotetičnem dvoboju med obema. 49 odstotkov registriranih volivcev podpira Haleyjevo, 43 odstotkov Bidna. Biden zaostaja tudi v dvoboju s Trumpom kot kandidatom republikanske stranke, kjer sta vključena dva razglašena neodvisna kandidata: 41 odstotkov Trump, 35 odstotkov Biden, 16 odstotkov Robert F. Kennedy, Jr. in 4 odstotki Cornel West, čeprav se ta stopnja podpore kandidatom zunaj obeh glavnih strank ob dejanskih glasovih le redko uresniči.

Hipotetični dvoboj med Bidnom in guvernerjem Floride Ronom DeSantisom na volitvah naslednje leto je veliko bližji brez jasnega vodje, 48 odstotkov DeSantis proti 46 odstotkom Biden.

Primarna ujemanja obeh strank kažejo, da so volitve Biden proti Trumpu trenutno najverjetnejši scenarij

Trump ima 61 odstotkov proti DeSantisovim 17 odstotkom in Haleyevim 10 odstotkom na strani republikanske stranke, pri čemer noben drug kandidat ni dvomesten med republikansko usmerjenimi volivci. Biden ima 60 točk prednosti pred svojim najnovejšim tekmecem, z 71-odstotno podporo demokratsko usmerjenih volivcev proti 11-odstotnemu predstavniku Minnesote Deanu Phillipsu in 8-odstotni podpori pisateljici Marianne Williamson.

Nekdanji predsednik Donald Trump še naprej ohranja tesno prednost pred trenutnim predsednikom Joejem Bidenom, kljub temu da je javno mnenje o obeh kandidatih zelo negativno, razkriva anketa CNN. Trumpova podpora znaša 49 odstotkov med registriranimi volivci, medtem ko je Bidenu zaupal 45 odstotkov.

Pomembno pa je, da je Bidenova podoba še slabša kot Trumpova. Na vprašanje, ali sta bolj del problema ali bolj del rešitve pri soočanju z nacionalnimi vprašanji, 61 odstotkov Američanov meni, da je Biden bolj del problema. 57 odstotkov pa enako meni za Trumpa.

Ocene naklonjenosti obeh kandidatov so tudi globoko pod vodo. Le 36 odstotkov volivcev ima pozitiven odnos do Bidna. 59 odstotkov jih izraža negativen odnos. Trump ima podobno situacijo, saj le 38 odstotkov volivcev ima pozitiven odnos do njega. 56 odstotkov pa jih izraža negativen odnos.

Anketa razkriva tudi, da med tistimi, ki vidijo tako Bidna kot Trumpa kot del problema, večina volivcev podpira Trumpa (46 odstotkov), medtem ko 34 odstotkov podpira Bidna. Podobno je med tistimi, ki nimajo naklonjenega mnenja o obeh kandidatih, večina podpira Trumpa (44 odstotkov), medtem ko 35 odstotkov podpira Bidna.

Atributi

Raziskava poudarja tudi, da nekateri atributi, ki jih javnost vidi kot Bidnove največje slabosti, dojemajo kot Trumpove največje prednosti, na primer vzdržljivost in ostrost za služenje ter učinkovitost kot svetovni voditelj. Prav tako se zdi, da so Trumpove slabosti med Bidnovimi prednostmi, kot je spoštovanje pravne države in poštenost.

Republikansko usmerjeni volivci se zdi bolj motivirani za glasovanje kot demokratsko usmerjeni volivci. 71 odstotkov republikancev pravi, da so izjemno motivirani za glasovanje na predsedniških volitvah naslednje leto, v primerjavi z 61 odstotki demokratov.

Glede na to, ali so zadovoljni ali nezadovoljni s kandidati, med katerimi bodo izbirali naslednje leto, so volivci enakomerno razdeljeni. Na vsaki strani jih tako pristane 50 odstotkov. Republikanci so veliko bolj zadovoljni kot demokrati (67 odstotkov zadovoljnih v primerjavi s 44 odstotki med demokrati). Neodvisni volivci pa so večinoma nezadovoljni, samo 33 odstotkov jih je namreč zadovoljnih s svojimi odločitvami.

Med vsemi temi znaki pomanjkanja navdušenja Bidnova kampanja trdi, da imajo leto dni časa, da poudarijo predsednikove dosežke in zberejo svojo bazo. Anketa pa medtem kaže, da so začeli v precej slabšem položaju.

Gospodarstvo

Anketa CNN kaže, da bo gospodarstvo pomembno vprašanje za večino volivcev. Kar 66 odstotkov registriranih volivcev je izrazilo, da bo gospodarstvo izjemno pomembno za njihov glas na volitvah. Poleg tega se volivci osredotočajo na druge ključne teme, vključno s poštenostjo volitev in volilnimi pravicami (57 odstotkov), politiko orožja (52 odstotkov), kriminalom (52 odstotkov) ter priseljevanjem (50 odstotkov).

Raziskava tudi razkriva velike razlike med demokratskimi in republikanskimi volivci v tem, katere teme jim najbolj ležijo. Za republikance je gospodarstvo (81 odstotkov) najbolj izjemno pomembno. Demokrati se medtem bolj osredotočajo na priseljevanje (73 odstotkov), politiko orožja (59 odstotkov), podnebne spremembe (51 odstotkov) in splav (51 odstotkov).

Edina tema, pri kateri se strinjata obe strani, je volilna pravica in integriteta volite. 60 odstotkov republikancev in 58 odstotkov demokratov pa slednjo imenuje kot izjemno pomembno.

Poleg tega raziskava kaže, da večina Američanov meni, da je ameriška demokracija ogrožena. Mnenje je sicer bolj razširjeno med republikanci (64 odstotkov) kot med demokrati (50 odstotkov).

Glede na volilne preference, ki se nanašajo na splošno kongresno glasovanje, rezultati ankete kažejo, da je razdelitev volilcev med republikanci in demokrati blizu. 48 odstotkov volivcev pravi, da bi volilo republikance v svojem okrožju, medtem ko bi se za demokrate odločilo 47 odstotkov.

Poleg tega večina Američanov vidi republikanske voditelje v kongresu kot del problema pri obravnavanju ključnih vprašanj v državi v primerjavi z demokratskimi voditelji v kongresu.

Anketo je izvedel SSRS med naključnim nacionalnim vzorcem 1.514 odraslih med 27. oktobrom in 2. novembrom. Rezultati imajo mejo vzorčne napake plus ali minus 3,1 odstotne točke za celoten vzorec ter plus ali minus 3,3 odstotne točke za registrirane volivce.

vir

Foto: Wikimedia

Portal24