CNN ekskluzivno: Musk sabotiral ukrajinsko operacijo na Krimu

Eden najbogatejših ljudi na svetu, izvršni direktor proizvajalca električnih avtomobilov Tesla in podjetja za raziskovanje vesolja SpaceX, Elon Musk, je lani na skrivaj ukazal svojim inženirjem, naj zaprejo satelitsko komunikacijsko omrežje Starlink njegovega podjetja blizu obale Krima, da bi preprečili tajni ukrajinski napad. Je navedeno v odlomku iz nove biografije Walterja Isaacsona o milijarderju z naslovom “Elon Musk”.

Ko so se ukrajinska mornariška brezpilotna letala, naložena z eksplozivom, približala ruski floti, “so izgubili stik in jih neškodljivo naplavilo na obalo,” piše Isaacson. Muskova odločitev, zaradi katere so ga ukrajinski uradniki prosili, naj znova vklopi satelite, je bila po besedah ​​Isaacsona posledica akutne bojazni, da se bo Rusija na ukrajinski napad na Krim odzvala z jedrskim orožjem. Strah, ki so ga sprožili Muskovi pogovori z visokimi ruskimi uradniki. Omenjena knjiga naj bi izšla 12. septembra.

Muskove skrbi glede “mini Pearl Harborja” na Krimu, kot je dejal, niso postale resničnost. Zgodba razkriva edinstven položaj, v katerem se je znašel Musk med vojno v Ukrajini. Namerno ali ne je postal močan člen, ki ga ameriški uradniki niso mogli prezreti v ekskluzivni zgodbi razkriva CNN.

Ključna vloga Starlinka

Nova knjiga Isaacsona, avtorja biografij Steva Jobsa in Alberta Einsteina, ponuja nov vpogled v Muska in v to, kako ga je njegov eksistenčni strah pred sprožitvijo širše vojne privedel do zavrnitve ukrajinskih zahtev po sistemu Starlink, ki bi ga lahko uporabili za napad na Ruse.

Potem ko je Rusija prekinila ukrajinske komunikacijske sisteme tik pred obsežno invazijo februarja 2022, se je Musk strinjal, da bo Ukrajini dobavil milijone dolarjev vredne satelitske terminale Starlink. Starlinke je zgradil SpaceX, postali so dobesedno ključni za ukrajinske vojaške operacije. Čeprav so bila mobilna in internetna omrežja uničena, so terminali Starlink Ukrajincem omogočili, da ostanejo povezani in nadaljujejo boj proti ruskim okupatorjem.

Ko je Ukrajina začela uporabljati terminale Starlink za ofenzivne napade na Rusijo, pa si je Musk premislil. “Kako stojim v tej vojni?” se je vprašal Musk. “Starlink ne bi smel biti vpleten v vojne. Namenjen je ljudem, da gledajo Netflix in se sprostijo ter so na spletu za šolo in delajo dobre, miroljubne stvari, ne pa za napade z droni.”

Pogovori z ruskimi in ameriškimi uradniki

Musk je kmalu po telefonu govoril s svetovalcem ameriškega predsednika Joeja Bidna za nacionalno varnost Jakeom Sullivanom, načelnikom združenega štaba ameriške vojske generalom Markom Milleyjem in ruskim veleposlanikom v ZDA, da bi Moskvi posredoval informacije o svojih zaskrbljenosti, piše Isaacson. Mykhailo Fedorov, podpredsednik ukrajinske vlade, pa je prosil Muska, naj vzpostavi povezavo za mornariške brezpilotne letalnike. Povedal mu je o njihovih zmogljivostih v besedilnem sporočilu, kot je povedal Isaacson. “Samo želim, da ti – oseba, ki spreminja svet s tehnologijo – to veš,” je Fedorov rekel Musku.

Musk je odgovoril, da je bil navdušen nad zasnovo mornariških brezpilotnih letal, a da ne bo ponovno vključil satelitskega pokrivanja Krima. Ukrajina da gre zdaj predaleč in vabi strateški poraz, piše Isaacson.

Neznan teren, na katerem so se znašli ukrajinski in ameriški uradniki, ko so se pri komunikacijah na bojnem polju zanašali na dobrohotnost nepredvidljivega milijarderja, je lansko jesen privedel tudi do spora glede tega, kdo bo plačal terminale Starlink. Oktobra lani je namreč Musk Pentagonu sporočil, da SpaceX ne bo nadaljeval s plačevanjem računov za satelitsko opreme. Mediji pa so pisali, da je Pentagonu pravzaprav sporočil, naj prevzamejo financiranje satelita Starlink v Ukrajini.

Jeza nad Muskom

Multimilijarder je pozneje povedal, da storitve SpaceX Starlink niso prejele sredstev od Ministrstva za obrambo ZDA. Musk je dejal, da SpaceX izgublja približno 20 milijonov dolarjev na mesec zaradi neplačanih storitev in stroškov, povezanih z varnostnimi ukrepi za obrambo pred kibernetsko vojno. Navedel je tudi, da več drugih držav, organizacij in posameznikov plača približno 11 tisoč/25 tisoč terminalov. Musk si je v tistem zapisu na Twitterju, ki je prišel po poročanju medijev, o njegovi zahtevi Pentagonu premislil. Zapisal je: “K vragu s tem, še naprej bomo zastonj financirali ukrajinsko vlado.”

Gwynne Shotwell, ki jo je Musk imenoval za vodjo SpaceX, je bila po besedah ​​Isaacsona jezna zaradi Muskovega obrata. “Pentagon je imel pripravljen ček v vrednosti 145 milijonov dolarjev. Zdaj pa jim ga je dobesedno vrnil,” je njene besede citiral Isaacson. “Elon je podlegel sranju na Twitterju in sovražnikom v Pentagonu, ki so razkrili zgodbo.”

SpaceX je sčasoma uspel skleniti dogovor z ameriško in evropsko vlado za plačilo dodatnih 100.000 novih satelitskih anten za Ukrajino v začetku leta 2023, piše Isaacson. Pomen Starlinka v vojni v Ukrajini se ni zmanjšal. Prejšnji teden so ZDA in njihovi zavezniki v obveščevalnem zavezništvu “Pet oči” – Velika Britanija, Kanada, Avstralija in Nova Zelandija – obtožili ruske hekerje, da so napadli komunikacije ukrajinskih poveljnikov na bojišču. Po mnenju Ukrajincev je bila zlonamerna ruska koda zasnovana za prestrezanje podatkov, poslanih satelitom Starlink.

Foto: Wikimedia
Portal24