CNN: Na Krimu se odvija drugačna vojna: vojna nočnih eksplozij, sabotaž in deziformacij

ByAna Koren

27. marca, 2023 , ,
Foto: Pexels

CNN: Na Krimu poteka drugačna vojna

Medtem ko iz Vzhodnega Donbasa odmeva ostrina rusko ukrajinskega konflikta, se na Krimu odvija povsem drugačna vojna. Vojna nočnih eksplozij, sabotaž in dezinformacij.

Vrnitev Krima se danes morda res zdi malo verjetna. A si Ukrajina zelo prizadeva, da bi bila ruska okupacija čim bolj neprijetna, Rusi pa si močno prizadevajo obdržati polotok, ki so si ga nezakonito priključili leta 2014. To vključuje najemanje armade delavcev za gradnjo utrdb in jarkov. 

Ukrajinska vojska izvaja napade na Krimu z dvema ciljema: nadlegovati rusko črnomorsko floto in prekiniti vitalne ruske oskrbovalne linije. Satelitski posnetki so februarja pokazali znatno rusko kopičenje opreme in oklepnih enot na več točkah na severu Krima.

Zdaj podrobnosti ukrajinskih napadov na Krimu postajajo javne. Neuradni videoposnetki na družbenih omrežjih le občasno dajejo namige o tem, kaj je bilo dejansko prizadeto. In le občasno, običajno previdni, ukrajinski uradniki omenijo kakršnakoli dejanja na Krimu.

To je konflikt, ki večinoma poteka v senci, daleč od brutalne in izčrpavajoče vojne, ki divja v Donbasu.

Napad na ruske rakete križarke Kalibr na Krimu

Prejšnji teden je Glavna obveščevalna služba Ukrajine poročala, da je eksplozije v mestu Džankoj na Krimu povzročil napad na ruske rakete Kalibr, ki so se prevažale po železnici. Rečeno je, da je napad služil za “demilitarizacijo Rusije in pripravo Krimskega polotoka na deokupacijo”.

Ali so bile rakete res uničene, ni mogoče potrditi. Toda Rusija je sprožila preiskavo o “nedavnem napadu brezpilotnih letal, ki so ga odbili ruski sistemi zračne obrambe v bližini mesta Džankoj,” ki je eno glavnih vozlišč za rusko opremo, ki se giblje čez Krim.

Kalibr izstrelki bi bili tarče visoke prioritete glede na opustošenje, ki ga povzročijo, ko jih črnomorska flota izstreljuje na cilje v Ukrajini.

Kaj pomenijo ukrajinski napadi in sabotaže na Krimu?

Dva dni po eksplozijah v Džankoju je nočno nebo nad Sevastopolom (bazo črnomorske flote) osvetlila protiletalska obramba. Posnetek na družbenih omrežjih je pokazal močno eksplozijo na območju pristanišča. Guverner mesta je dejal, da je bil ukrajinski napad z morskimi brezpilotnimi letali preprečen. To pa ni bil prvi tovrstni napad na pristanišče Sevastopol.

Ti napadi ne nakazujejo ukrajinskega načrta za ponovno zavzetje Krima. To je še vedno precej oddaljen cilj predsednika Volodimirja Zelenskega. Polotok je arterija, skozi katero Rusija potiska vojake in orožje v južno Ukrajino, pa tudi obrambno ozadje za ruske sile, ki še vedno držijo del regije Herson.

Ukrajinski uradniki pravijo, da so Rusi začeli minirati del delte reke Dneper, da bi preprečili izkrcanje v južnem Hersonu. Ruske sile skoraj vsak dan izvajajo na desetine topniških in raketnih napadov čez reko, na območju Hersona, ki ga držijo Ukrajinci.

Neznani storilci občasno izvajajo tudi sabotaže znotraj Krima. Ruski mediji so marca poročali o poskusu razstrelitve plinovoda v mestu Simferopol. Incident je povzročil eksplozijo in požar.

Partizani in občasna policijska ura na Krimu

Ukrajinski odporniški center, uradna vladna agencija, je februarja trdil, da so partizani sabotirali železnico v Bahčisaraju pri Sevastopolu. Proruski družbeni mediji so prikazali skromno škodo na tirih.

Obseg morebitnega partizanskega gibanja na polotoku ni najbolj jasen. V najboljšem primeru trenutno draži proruske oblasti. Ruske oblasti občasno poročajo o aretacijah infiltriranih oseb. Združeni narodi so ta teden poročali, da so do konca januarja dokumentirali 210 pregonov na Krimu, na podlagi “javnih dejanj, katerih cilj je diskreditacija” in “motenje” ruskih oboroženih sil.

V mestih blizu Krima, kot je npr. Čaplinka, skozi katera pogosto vozijo ruska oklepna vozila, pogosto velja tudi policijska ura. Najverjetneje zato, da bi preprečili posredovanje kakršnih koli informacij ukrajinski vojski. Ukrajina je navedla, da je ruska nacionalna garda prejšnji teden vdrla v Čaplinko in prebivalcem preiskala dokumente, telefone in vozila.

Napačne informacije

Drugi vidik prikritega konflikta na Krimu so dezinformacije. Tak primer je vdor v frekvence radijskih postaj, s širjenjem lažnih novic o ukazu za evakuacijo polotoka. Iz Kijeva nenehno prihajajo informacije z namenom motiti Ruse na Krimu. 

Tiskovni predstavnik ukrajinske obrambne obveščevalne službe Andriy Yusov je dejal, da uradniki administracije na Krimu, ki jo podpira Rusija, hitijo s prodajo svojega premoženja in evakuacijo svojih družin.

Čeprav je morebitna ukrajinska ofenziva za ponovno zavzetje Krima negotova in v najboljšem primeru oddaljena, Rusi ne tvegajo. Satelitski posnetki prikazujejo obsežne obrambne utrdbe, kot so strelski jarki blizu Krima ali na Krimu, na primer pri mestu Armjansk.

Ruski vodja Krima Sergej Aksenov je marca dejal, da je vzpostavitev utrdbene črte na polotoku jamstvo za njegovo varnost.

Denis Čistikov, visoki ukrajinski uradnik, odgovoren za Krim, je v petek dejal, da gradijo utrdbe na obali in blizu meje s celinsko Ukrajino, pa tudi globlje v notranjosti Krima: “To se dela, da se lokalnemu prebivalstvu pokaže, da je polotok pripravljen odbiti napad.”

Oglasi za iskanje delavcev za utrdbe

CNN je pregledal spletne oglase za gradbena in mizarska dela, ki so obljubljali do 7000 rubljev (90 dolarjev) na dan in nastanitev. V enem je pisalo: “Iščejo se utrdbeni delavci, 3000–7000 rubljev za opravljeno delo, Krasnoperekopsk,” mesto na Krimu.

Novinarju ruskega neodvisnega časopisa Verstka so povedali, da je za utrdbena dela potrebnih več deset ljudi. Ukrajinska vojska je trdila, da so bili prebivalci prisiljeni delati in da so med mestoma Ishuna in Voynka na severu Krima postavili obrambne utrdbe. Na družbenih omrežjih se je pojavil tudi video posnetek, ki prikazuje, kako dela potekajo.

Mogoče je to ruska pametna poteza. Ukrajinski obveščevalci javno pravijo, da bi bil strateški cilj morebitne protiofenzive to pomlad presekati okupirani koridor med Krimom in rusko mejo ob Azovskem morju.

Bodo Ukrajinci poskušali vstopiti na Krim

To bi pomenilo napad na jug proti Melitopolu in delom Hersona, ki mejijo na Krim. Ali bodo ukrajinske sile poskušale vstopiti na Krim, je še odprto vprašanje. Na veliko žalost Kijeva so nekateri ameriški uradniki izjemno hladni do takšnega scenarija, saj verjamejo, da bi vodilo v nepredvidljivo stopnjevanje konflikta.

General Mark Milley, predsednik združenega poveljstva ameriških oboroženih sil, je v začetku tega leta dejal, da “bi bilo zelo težko vojaško pregnati ruske sile z vsakega centimetra Ukrajine in ukrajinskega ozemlja, ki ga zaseda Rusija.”

Anchal Vohra je pred kratkim v reviji Foreign Policy zapisala, da je “izolacija Krima ena stvar, vstop, napad in vzdrževanje tako močno utrjene regije, ki jo varuje ruska mornarica, pa povsem nekaj drugega.”

Namestnik vodje ruskega varnostnega sveta Dmitrij Medvedjev je ta teden opozoril, da bo Rusija uporabila “popolnoma vsako orožje”, če bo Ukrajina poskušala ponovno zavzeti Krim.

Medtem ko se širijo govorice o ciljih morebitne ukrajinske protiofenzive pozneje to pomlad, raste tudi apetit po tem, čemur Rusi pravijo maskirovka, umetnost prevare. Nobena stran pa nad tem nima monopola.

vir Foto: Pexels