CNN: Vrečke za večkratno uporabo ustvarjajo nov okoljski problem

ByAna Koren

13. marca, 2023
Foto: Pexels

CNN: Vrečke za večkratno uporabo ustvarjajo nov okoljski problem

Omejitve uporabe plastičnih vrečk za enkratno uporabo, ki potem visijo z dreves in grmovja drevesih, vnašajo mikroplastiko v zemljo in vodo ter škodijo morskemu življenju, obstajajo v številnih državah sveta, a tovrstna zgodba o uspehu v varstvu okolja skriva en problem.

Mnogi se utapljamo v vrečkah za večkratno uporabo – platnenih ali debelejših, trpežnejših plastičnih vrečkah, ki jih trgovci poceni prodajajo ali podarjajo kupcem kot okolju prijaznejšo alternativo plastiki za enkratno uporabo. 

Bombažna vrečka bi morala biti uporabljena vsaj 7100-krat, da bi bila resnično okolju prijazna alternativa

Ti kupi vrečk za večkratno uporabo pa žal ustvarjajo nove okoljske težave. Vrečke za večkratno uporabo imajo namreč veliko večji ogljični odtis kot tanke plastične vrečke.

Po eni oceni je treba bombažno vrečko uporabiti vsaj 7100-krat, da bi bila resnično okolju prijazna alternativa običajni plastični vrečki.

Odgovor na to, kaj je najbolj okolju prijazen nadomestek za plastično vrečko za enkratno uporabo, ni preprost. Nasvet se omejuje na naslednje: čim večkrat ponovno uporabite vse vrečke, ki jih imate.

Kaj morate vedeti, preden greste v trgovino

Dobronamerne prepovedi in omejitve plastičnih vrečk za enkratno uporabo imajo v nekaterih primerih nenamerne posledice. V New Jerseyju je letošnja prepoved plastičnih in papirnatih vrečk za enkratno uporabo pomenila, da so dostavne službe začele uporabljati debelejše vrečke in kupci se zdaj pritožujejo nad kupi vrečk za večkratno uporabo s katerimi ne vedo, kaj bi.

V Združenem kraljestvu povprečna oseba zdaj kupi le tri vrečke za enkratno uporabo na leto, kar je manj od 140 v letu 2014. Po podatkih Greenpeacea pa so britanski supermarketi leta 2019 prodali 1,58 milijarde trajnih plastičnih vrečk, kar je 57 na gospodinjstvo in več kot eno vrečko na teden. In to je 4,5-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2018.

To nakazuje, da model ponujanja trpežnejše plastike za spodbujanje njene ponovne uporabe preprosto ne deluje.

Različne torbe

“Če nam podjetja dajejo le debelejše plastične vrečke, bi rekla, da je politika popolna polomija,” je dejala Judith Enck. Enck je nekdanja regionalna skrbnica Agencije za varstvo okolja in zdaj predsednica ameriške neprofitne organizacije Beyond Plastics. Organizacija si prizadeva za konec plastično onesnaženje za enkratno uporabo.

Ko gre za oceno vpliva vrečke na okolje v njeni življenjski dobi, je treba upoštevati veliko različnih stvari: material, težo, proizvodni proces in način odlaganja.

Vzdržljiva plastična nakupovalna vrečka je izdelana iz enakega materiala kot klasična plastična vrečka za enkratno uporabo, vendar ima dvojna teža dvakrat večji vpliv na okolje, razen če je večkrat uporabljena, zaradi česar je tanka plastična vrečka za enkratno uporabo bolj benigna izbira glede na vpliv na podnebje.

Ključ do tega, da so trajne plastične vrečke smiselne, je njihova vztrajna ponovna uporaba in skrbno odlaganje, da ne končajo kot onesnaževalec s plastiko.

Poročilo, pripravljeno za Okoljski program Združenih narodov 2020, je pokazalo, da je treba trajno polipropilensko vrečko uporabiti približno 10- do 20-krat več kot plastično vrečko za enkratno uporabo, medtem ko je treba polietilensko vrečko za večkratno uporabo uporabiti pet- do 10-krat več kot plastične vrečke za enkratno uporabo.

Težava z bombažnimi vrečkami

“Vedno bodo trenutki, ko svoje vrečke ali vrečke za večkratno uporabo pozabimo doma. Potrudimo se, da tega ne storimo, ko pa se zgodi, moramo kupiti vrečko. In če imamo doma že preveč teh vrečk, bi bilo z vidika podnebja bolje kupiti papirnato ali plastično vrečko za enkratno uporabo,” je povedal Tomas Ekvall. Ekvall je eden od avtorjev poročila UNEP in docent na tehnološki univerzi Chalmers na Švedskem.

Bombažna vrečka je postala poceni statusni simbol za vse znamke in posameznike, ki se želijo izogniti plastiki in pokazati svojo zeleno usmerjenost.

Toda bombaž je rastlina, ki zahteva veliko virov in uporablja veliko količino pesticidov in gnojil, ki vnašajo nitrate v tla in vodne poti ter povzročajo nastajanje dušikovih oksidov, toplogrednega plina. To pomeni, da je njegov vpliv na okolje večji, kot si marsikdo misli.

Bombažno vrečko je treba uporabiti večkrat

Po poročilu UNEP je treba bombažno vrečko uporabiti 50- do 150-krat, da bi imela v primerjavi z eno plastično vrečko za enkratno uporabo manjši vpliv na podnebje.

Poročilo danske agencije za varstvo okolja iz leta 2018 nakazuje, da bi bilo treba bombažno vrečko uporabiti vsaj 7100-krat, da bi v primerjavi s klasično plastično vrečko v supermarketu, ki jo uporabimo enkrat in potem zavrže, zmanjšali njen vpliv na okolje . 

Poročilo je obravnavalo 15 različnih okoljskih kazalnikov, vključno s podnebnimi spremembami, tanjšanjem ozona, onesnaženostjo zraka, rabo vode in zemlje.

Ko se je raziskava skrčila le na vpliv bombaža na podnebje, je treba bombažno vrečko ponovno uporabiti vsaj 52-krat.

vir Foto: Pexels