CNN: ZDA v Južno Korejo pošiljajo podmornico z 80 jedrskimi konicami. Zakaj?

ByAna Koren

27. aprila, 2023 ,

CNN: Zakaj ZDA v Južno Korejo pošiljajo podmornico z 80 jedrskimi konicami

ZDA nameravajo v Južno Korejo prvič po letu 1981 poslati svojo jedrsko podmornico. “Sklenili smo močan dogovor o medsebojni obrambi, vključno z našo zavezanostjo odvračanju jedrske grožnje,” je na tiskovni konferenci v Beli hiši skupaj z južnokorejskim predsednikom Yoon Suk Yeolom dejal ameriški predsednik Joe Biden.

Poteza ima pomembno simbolično vrednost, a so se nekateri analitiki spraševali, ali je poteza smiselna kot vojaška, glede na to, da so podmornice sposobne zadeti Severno Korejo z razdalje več tisoč kilometrov. Poleg tega pošiljanje podmornice, pripravljene na vojno, na “javen” obisk v tuji državi ogrozi učinkovitost takšnega orožja, ki je zasnovano tako, da je “nevidno”. 

Podmornica “Boomer” 

Ameriška mornarica ima 14 podmornic z jedrskim izstrelkom (SSBN) razreda Ohio. Osem jih je v zvezni državi Washington in šest v Georgii. Vse 170-metrske podmornice, običajno imenovane “Boomerji”, poganja en sam jedrski reaktor. Na morju lahko v povprečju preživijo 77 dni. Temu sledi 35 dni v pristanišču zaradi vzdrževanja.

Podmornice imajo po dve posadki, modro in zlato. Člani posadke se izmenjujejo, da se lahko odpočijejo in dodatno usposobijo. Vsaka podmornica razreda Ohio lahko nosi do 20 balističnih raket Trident II z dosegom 7400 kilometrov. Slednje pomeni, da lahko tarčo v Severni Koreji zadanejo s številnih območij Tihega, Indijskega ali Arktičnega oceana. 

“Vojaško gledano tem podmornicam sploh ni treba biti blizu Koreje, da bi dosegle potencialne cilje,” je dejal Blake Herzinger. Herzinger je znanstveni sodelavec Centra za študije Združenih držav. 

Vsaka raketa Trident lahko nosi štiri jedrske bojne glave. Pomeni, da bi vsaka ameriška podmornica z balističnimi raketami lahko nosila približno 80 jedrskih bojnih glav. Z drugimi besedami, ena podmornica, oborožena s Tridentom, bi lahko uničila celotno Severno Korejo. 

Zakaj poslati podmornico v Južno Korejo? 

Analitiki menijo, da je pošiljanje ameriške jedrske podmornice v Južno Korejo pravzaprav zgolj simbolična poteza in dejansko zmanjšuje vrednost podmornice. 

“ZDA in Južna Koreja sta taktično zmanjšali najmočnejšo prednost podmornice; njeno nevidnost,” je dejal Carl Schuster. Schuster je nekdanji kapitan ameriške mornarice in nekdanji direktor operacij v Združenem obveščevalnem centru ameriškega pacifiškega poveljstva na Havajih. 

Eden najpomembnejših dejavnikov jedrskega odvračanja je negotovost. Torej, ko nasprotnik ne ve, kje je jedrsko orožje in kdaj bi ga lahko uporabili. Podmornica z balističnimi izstrelki, ki se skriva sto metrov pod gladino oceana na tisoče kilometrov od Severne Koreje, a bi še lahko zadela svoj cilj. Pjongjang bi jo le s težavo opazil. 

A tisti, ki pride na obisk Južne Koreje, za katerega se je treba dogovoriti 24 do 48 ur vnaprej, bo viden skoraj vsem. “Če želi Kim Jong-un izvesti nenaden napad, smo mu dali lokacijo podmornice in čas, ko bo tam,” je dejal Schuster. 

Samo simbolično dejanje? 

ZDA želijo prepričati enega svojih najpomembnejših zaveznikov, da jim pomaga, pravijo analitiki. Kim Jong-un namreč vztrajno preizkuša in povečuje svoj jedrski arzenal. Južna Koreja je zato začela razmišljati, da bi tudi sama postala jedrska sila. 

ZDA ne želijo, da bi se jedrsko orožje kopičilo na polotoku, zato skušajo svojega zaveznika pomiriti s pošiljanjem vidnih vojaških sil na območje. Kim Jung-sup, znanstveni sodelavec Centra za obrambne študije inštituta Sejong v Seulu, meni, da pošiljanje podmornice dosega ta cilj in utrjuje verodostojnost ZDA. 

“Seveda gre za različne vrste orožja, a mislim, da ni bistvene razlike v tem, da gre za strateška sredstva, ki Severni Koreji v bistvu pošiljajo sporočilo o možnem jedrskem maščevanju,” je dejal Jung-sup. 

vir Foto: Wikipedia (Podmornica razreda Columbia (prej znana kot nadomestna podmornica Ohio in prihodnja podmornica SSBN-X ))