CNN: Zelenski naj bi odpustil generala Zalužnega

Predsednik Zelenski je pred tremi dnevi povabil poveljnika Valerija Zalužnega na sestanek, kjer naj bi ga odpustil, poroča CNN. Napetosti med predsednikom in poveljnikom so se v zadnjih tednih vse bolj stopnjevale. Razlog za njuno razhajanje pa je v neuspešni lanski protiofenzivi. Čeprav formalne objave o razrešitvi še ni bilo, se pričakuje, da bo javna odločitev znana do konca tedna. Ta morebitna sprememba bi lahko predstavljala največjo preobrazbo v ukrajinski vojski od začetka ruske invazije.

Zalužni je nedavno v intervjuju za Economist označil vojno proti Rusiji za pat položaj. Kljub govoricam o njegovi razrešitvi, je predsednikov tiskovni predstavnik, Serhi Nikiforov, v ponedeljek zanikal, da bi bilo kaj takega v načrtu. Ministrstvo za obrambo se je oglasilo na družbenih omrežjih, in sicer s sporočilom, da govorice niso resnične.

Glede na morebitno zamenjavo Zalužnega za poveljnika ukrajinskih oboroženih sil sta v igri dva kandidata. Prvi je Kirilo Budanov, vodja direktorata za obrambne obveščevalne podatke, ki ima tesne stike z Zelenskim in predstavlja novo generacijo vojaških voditeljev. Drugi kandidat pa je Oleksandr Sirski, trenutni poveljnik ukrajinskih kopenskih sil.

Izredno priljubljen general

Kljub neuspehu protiofenzive je Zalužni še vedno izjemno priljubljen med Ukrajinci, saj ga podpira kar 88 odstotkov prebivalcev, medtem ko se je podpora predsedniku Zelenskemu zmanjšala na 62 odstotkov, glede na decembrsko anketo kijevskega inštituta za sociologijo.

Predsednik Zalužni je za Economist izrazil pesimistično stališče glede razvoja vojne proti Rusiji, kar je sprožilo kritiko podpredsednika Ihorja Žovkve, ki meni, da bi morali vojaški voditelji ostati tiho glede dogajanja na bojišču. Zelenski sicer ni javno kritiziral Zalužnega, vendar je izrazil pričakovanje, da bo vojska dosegla konkretne rezultate na bojišču. Ukrajinska protiofenziva na jugu države, ki se je začela junija, ni bila uspešna, saj so se uspeli prebiti le do mesta Robotina, približno 20 kilometrov stran od cilja, Azovskega morja. V zadnjem mesecu leta pa se je začela velika mobilizacija, v okviru katere pričakujejo pridružitev do enega milijona novih vojakov.

vir; Foto: Pexels; Portal24