Covid-19: Biontech in Pfizer tožita Poljsko in Madžarsko

Foto: Pexels [Fotografija je simbolna]

Farmacevtski gigant Pfizer in biotehnološko podjetje Biontech sta proti Poljski in Madžarski vložila tožbo, in sicer zaradi spora glede plačila velikih količin cepiv proti covid-19, ki jih je maja 2021 naročila Evropska unija. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen (CDU) je takrat v imenu vseh 27 držav članic naročila obsežne količine cepiv, kar je sprožilo konflikt med državama in farmacevtskima podjetjema.

Poljska in Madžarska sta kasneje delno zavrnili plačilo za naročena cepiva, pri čemer trdita, da so bile količine cepiv veliko večje od dejanskih potreb. Po mnenju odvetnikov poljske vlade bi Poljska zaradi kršitve pogodbe morala plačati več kot 1,3 milijarde evrov brez obresti. Farmacevtski podjetji Pfizer in Biontech od Madžarske medtem zahtevata okoli 60 milijonov evrov.

Kritike so usmerjene tudi proti predsednici Komisije Ursuli von der Leyen zaradi pomanjkanja preglednosti glede pogodbenih podrobnosti med EU in Pfizerjem ter Biontechom. Skupna vsota naročil EU za cepiva naj bi bila ocenjena na 35 milijard evrov. Pfizer je pri te razveljavil del pogodbe in zmanjšal količine dobavljenega cepiva. Nedavno je postalo znano, da so države EU zavrgle za štiri milijarde evrov cepiv, kar je še dodatno zaostrilo spor med strankami.

Tožba zdaj odpira vprašanje o odgovornosti in pravicah držav v zvezi s pogodbami o nabavi cepiv, hkrati pa postavlja v ospredje pomembno vprašanje o upravljanju zdravstvenih kriz na ravni EU.

vir; Foto: Pexels; Portal24