Credit Suisse ovirala preiskavo računov, povezanih z nacisti

ByAna Koren

19. aprila, 2023 ,

Credit Suisse ovirala preiskavo računov, povezanih z nacisti

Odbor ameriških senatorjev je izjavil, da je švicarska banka Credit Suisse Group ovirala večletno preiskavo servisiranja nacističnih strank in računov, povezanih z nacisti.

Credit Suisse je naročila preiskavo obtožb skupine za človekove pravice, da je imela banka potencialno povezane z nacisti račune a jih ni razkrila, niti med preiskavami, povezanimi s holokavstom pred desetletji.

Nedavna preiskava senatnega odbora o tej zadevi je pokazala, da je banka preiskavo ovirala. Prav tako je banka “nerazložljivo ukinila” neodvisnega revizorja, ki jo je nadzoroval.

“Informacije, ki smo jih prejeli, kažejo, da je banka vzpostavila nepotrebno tog in ozek obseg. Banka peav tako ni želela slediti novim sledim, ki so bile odkrite med pregledom,” je dejal republikanski senator Chuck Grassley. Drassley je član senatnega odbora za proračun.

Credit Suisse je svojo notranjo revizijo branila. Dejala je, da preiskava ni našla nobenih dokazov, ki bi podpirali ključne trditve Centra Simona Wiesenthala, da neaktivni računi, ki jih servisira Credit Suisse, vsebujejo sredstva žrtev holokavsta.

Predstavnik AlixPartners, svetovalnega podjetja Credit Suisse, ki ga je najela za preiskavo, na prošnjo za komentar ni takoj odgovoril.

Senatni odbor je dejal, da je treba narediti več, da bi odkrili vrednost nekaterih bančnih računov, ki so jih imeli nacisti v obdobju po letu 1945.

Upravni odbor je v izjavi dejal, da je začel lastno preiskavo. Pred tem je odbor prejel “verodostojne obtožbe o morebitnih kršitvah”, povezanih z notranjo preiskavo, vključno z odpovedjo revizorja, ki jo je nadziral.

Tiskovni predstavnik revizorja ni želel komentirati. Njegovo poročilo, ki ga je upravni odbor pridobil s sodnim pozivom, je razkrilo, da je veliko vprašanj ostalo “neodgovorjenih”. Credit Suisse se je namreč odločila ustaviti pregled. 

Biznis24 Foto: Wikimedia