CRISPR tehnologija uspešno odstranila HIV iz okuženih celic

ByMiha Kovač

20. marca, 2024 ,
Foto: Pexels

CRISPR tehnologija uspešno odstranila HIV iz okuženih celic

Znanstveniki pravijo, da so s pomočjo tehnologije za urejanje genov CRISPR naredili pomemben korak naprej v boju proti virusu HIV, saj so uspešno odstranili virus iz okuženih celic. Ta metoda deluje tako, da na molekularni ravni reže DNK in omogoča odstranitev ali deaktivacijo neželenih delov. Čeprav obstoječa zdravila za HIV lahko ustavijo širjenje virusa, ga ne morejo popolnoma odstraniti, zaradi česar so te ugotovitve še posebej obetavne. Vendar pa so raziskave še vedno v začetni fazi, opozarjajo strokovnjaki z amsterdamske univerze, ki poudarjajo, da je ta študija trenutno zgolj koncept zdravljenja.

Ekipa iz Amsterdama pa ni edina, ki raziskuje možnosti uporabe CRISPR tehnologije za premagovanje HIV. Ameriško podjetje Excision BioTherapeutics poroča, da trije prostovoljci, ki se zdravijo s to tehnologijo, po 48 tednih niso izkusili hujših stranskih učinkov. Kljub temu pa raziskave še vedno potekajo.

Virolog Jonathan Stoye z inštituta Francis Crick v Londonu je izrazil pomisleke glede izzivov, ki jih predstavlja odstranjevanje virusa HIV iz vseh potencialno okuženih celic, ter glede morebitnih dolgoročnih stranskih učinkov. “Predvidevam, da bo minilo veliko let, preden bo CRISPR terapija postala rutinska, tudi če se izkaže za učinkovito,” dodaja Stoye.

HIV napada celice imunskega sistema in jih uporablja za razmnoževanje, pri čemer mnoge okužene celice preidejo v mirovanje ali latentno stanje, kar pomeni, da virus ostaja prisoten, a neaktiven. To zahteva vseživljenjsko protiretrovirusno zdravljenje za večino okuženih, saj se lahko virus, če zdravljenje preneha, ponovno aktivira.

[Vir: BBC]; Portal24; Foto: Pexels