Črni ribez – gojenje in uporaba

ByAna Koren

28. aprila, 2023
freepick

Črni ribez – gojenje in uporaba

Črni ribez je grm, ki daje majhne jagode, ki so temno vijolične ali črne barve. Te jagode so priljubljene za uporabo v marmeladah, sokovih, sladicah in drugih jedeh. Poleg tega je črni ribez bogat z vitamini in antioksidanti ter imajo manjše zdravstvene koristi.

Črni ribez je mogoče gojiti na sončnih ali polsenčnih območjih z dobro odcedno zemljo. Najboljše je, da sadike posadite jeseni ali zgodaj spomladi. Pri sajenju poskrbite, da boste sadike posadili globoko do korenin, da bodo korenine dobro pritrjene v zemlji.

Med rastno sezono morate črni ribez redno zalivati, da ostane zemlja vlažna. Poleg tega ga morate gnojiti enkrat ali dvakrat na leto, odvisno od kakovosti tal. Obrezovanje grmovja je prav tako pomembno, da ohranite grm zdrav in produktiven.

Ko so jagode črne in mehke, so pripravljene za obiranje. Ribez je najbolje obirati v suhem vremenu.

Pridelek črnega ribeza lahko porabite na različne načine. Jagode so sladke in sočne. Uživate jih lahko sveže kot prigrizek, jih dodate v sadne solate ali kot okraske na tortah. Poleg tega lahko pripravite različne sladice, kot so pite, kolače, marmelado, džemi, kompote ali sorbete.

Če imate večjo količino plodov, lahko naredite tudi sok ali sirup. Sveži sok lahko postrežete samostojno ali pa ga uporabite kot osnovo za koktajle. Sirup pa lahko dodate vodi, ki bo dobila sadni okus, lahko pa ga uporabite tudi za izdelavo sladoleda.

Če želite, lahko črni ribez tudi zamrznete za kasnejšo uporabo. Jagode operite in posušite, jih odstranite s stebla in jih razporedite na pladenj, ki jih postavite v zamrzovalnik. Ko so jagode zamrznjene, jih lahko shranite v vrečke ali posode, ki jih zaprete in shranite v zamrzovalnik. Zamrznjene jagode lahko kasneje uporabite za pripravo sladic ali sokov.

Foto: Freepick