CSU zaradi srečanja z DeSantisom tarča kritik

ByAna Koren

7. maja, 2023 ,

CSU zaradi srečanja z DeSantisom tarča kritik

Srečanje med politiki Krščanskosocialne unije (CSU) in ameriškim republikanskim politikom Ronom DeSantisom je po poročanju nemških medijev povzročilo kritike politikov vladajoče koalicije. DeSantis, guverner Floride in potencialni kandidat republikanske stranke na predsedniških volitvah leta 2024, je znan kot kritik ideologije spolov.

“Če je politika Rona DeSantisa model za CSU, potem lahko rečem le: ‘Lahko noč’,” je dejal komisar zvezne vlade za queer politiko Sven Lehmann (Zeleni). “Ta desni politik na Floridi bije kulturno vojno proti ženskam ter proti lezbijkam, homoseksualcem in transspolnim osebam. Njegovi zakoni so akutna nevarnost za manjšine,” je za medijsko hišo RND povedal Lehmann.

Vodja poslanske skupine vladajoče Socialdemokratske stranke Nemčije (SPD) Katja Mast v srečanju z DeSantisom vidi še en korak nemških krščanskih demokratov v desno. “Je CSU našla vzornika v DeSantisu? S pristopom k temu desnemu politiku Unija kaže, da diha,” je dejal socialdemokratski politik.

Trumpov glavni tekmec

Nekdanji minister za promet Andreas Scheuer (CSU) je na Twitterju objavil fotografije delegacije CSU z njihovega potovanja na Florido, vključno s srečanjem z DeSantisom. Na sliki je poleg Scheuerja še podpredsednica predstavniškega kluba Krščansko demokratske unije CDU/CSU Dorothea Baer.

Scheuer je opozoril na “močna strateška in zunanjepolitična stališča” guvernerja DeSantisa, ki “krepijo čezatlantsko sodelovanje”. Za krščanske demokrate je normalno, da negujejo stike z morebitnim prihodnjim predsednikom ZDA, tako kot kancler Olaf Scholz neguje odnose z demokratskim predsednikom Joejem Bidnom, je v intervjuju za T-Online dejal Scheuer.

Strankam levega spektra je očital, da so “napadle, še preden so slišale, kaj je bila vsebina pogovora”. Florida je nedavno uvedla zakone, ki prepovedujejo temo spolne usmerjenosti v šolah. DeSantisa velja za glavnega tekmeca Donaldu Trumpu v tekmi za republikanskega predsedniškega kandidata na volitvah prihodnje leto.

vir Foto: Andreas Schauer