Čustva v dobi digitalizacije: Pomanjkanje neverbalne komunikacije

Foto: Pexels

Čustva v dobi digitalizacije: Pomanjkanje neverbalne komunikacije

Mobilni telefon je postal neločljiv del našega vsakdana. Opaziti ga je možno na vsakem koraku – na letališčih, v restavracijah, čakalnicah, vlakih in celo v učilnicah. Le redki prostori, kot so bogoslužja ali pogrebni domovi, ostajajo izvzeti iz te vseprisotnosti. Vendar pa se postavlja vprašanje: če mobilne telefone uporabljamo tako množično, zakaj potem skrbeti zaradi te navade?

Ključna težava uporabe mobilnih telefonov v komunikaciji je izguba neverbalnih znakov. Pošiljanje sporočil preko SMS in drugih instantnih sporočilnih platform omogoča hitro izmenjavo informacij, a brez sposobnosti prenosa neverbalnih signalov, kot so izrazi obraza, ton glasu ali telesna govorica. FaceTime in podobne video komunikacijske storitve sicer nudijo izboljšano izkušnjo, vendar še vedno ne morejo popolnoma nadomestiti fizične prisotnosti.

Primeri iz resničnega življenja, kjer je prišlo do nesporazumov zaradi odsotnosti neverbalnih znakov, so številni. Ena izmed njih vključuje mlado žensko, ki je bila prizadeta zaradi odgovora svojega novega fanta na njeno sporočilo o nameri, da bo začela telovaditi. Njegovo sporočilo “Dobra ideja!” je napačno razumela kot komentar na svojo telesno težo, čeprav je kasneje ugotovila, da je bila njegova namera povsem drugačna. Ta in podobni primeri kažejo, kako pomembna je neverbalna komponenta v našem vsakodnevnem komuniciranju.

Raziskave o neverbalni komunikaciji… več na Govorica telesa.

Portal24; Foto: Pexels