Čustvena nedostopnost, ki je na zmenkih ne smete prezreti

Čustvena nedostopnost se navadno kaže z begom pred resnejšo vezo in izražanju globokih čustev. Zmenki so polni pričakovanj, upanja in včasih tudi razočaranj. Medtem ko so nekateri opozorilni znaki očitni, obstajajo tudi bolj subtilni znaki. Ti vam lahko povedo, da imate opravka z nekom, ki je čustveno nedostopen. Tokrat delimo tri ključne znake, ki bi vas lahko opozorili, da se ukvarjate s čustveno zahtevno osebo.

Stalna potreba po stiku

Če nenehno razmišljate o tej osebi in čutite potrebo po stalnem stiku, to lahko kaže na to, da vam dajejo le drobtinice pozornosti brez izpolnjevanja vaših pravih potreb. Nejasnost glede njihovega vedenja in pričakovanja vam lahko povzroči stres in negotovost.

Metuljčki v želodcu

Metuljčki se zdijo ljubki. Če občutite metuljčke v želodcu, je to lahko tudi znak čustvene nedostopnosti. Metuljčki se pojavijo tudi, ko je stik z osebo nejasen in nedosleden. Ta občutek vznemirjenja lahko izvira iz negotovosti in nezanesljivosti v zvezi.

Ob njih se počutite “visoko”

Biti s čustveno nedostopno osebo je lahko kot ‘najvišji vzpon’. Ker so njihova dejanja nepredvidljiva, vsaka pozornost, ki jo dobite od njih, lahko povzroči občutek izbranosti. Vendar pa to morda zgolj odraža lastno čustveno nedostopnost, saj vas ta vzorec ohranja v nenehnem iskanju njihove potrditve.

Nagnjenost k čustveno nedostopnim partnerjem lahko izvira iz izkušenj z nedoslednim skrbnikom v mladosti. To vodi do ponovnega doživljanja teh vzorcev v odrasli dobi, v upanju, da bomo tokrat izbrani ali sprejeti. Vendar pa ta napačen pristop le potrjuje prepričanja, da nismo dovolj dobri ali vredni.

Pomembno je prepoznati te znake in se zavedati lastnih vzorcev pri zmenkih. Namesto da bi se ujeli v past privlačnosti do čustveno nedostopnih oseb, je ključno postaviti meje. Postavljati je potrebno realna pričakovanja in graditi zdrave odnose, ki temeljijo na odprtosti in vzajemnem spoštovanju.

vir ; Foto: Freepik ; Portal24