Čustveno zadnje slovo od legende nogometa Peleja

ByA.K.

4. januarja, 2023 ,

Čustveno zadnje slovo od legende nogometa Peleja

V Braziliji so po večurni pogrebni slovesnosti pokopali legendarnega nogometaša Peleja. Pele je umrl v 83. letu starosti po dolgotrajnem boju z rakom, o tem smo poročali tukaj.

Po treh dneh žalovanja so imeli Brazilci v torek dopoldne še zadnjo možnost, da se na stadionu priklonijo nogometnemu kralju.

Krsta svetovnega prvaka v letih 1958, 1962 in 1970 je bila zadnjih 24 ur na stadionu Santosa. Skrinjica je bila prekrita z zastavama Santosa in Brazilije ter obdana z belimi rožami, vključno s šopki, ki so jih tja poslali brazilski zvezdnik Neymar in vsi največji klubi na svetu.

Od legende nogometa so se na stadionu lahko poslovili tudi navijači. Kot je sporočil njegov klub Santos, jih je bilo skupno več kot 230.000, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na stadion so se prihajali poslavljat v strnjenih kolonah tudi ponoči, čakali pa so tudi po tri ure, da bi se poklonili Peléju. Manjkale niso solze in vzkliki v čast Brazilcu.

Pokopan v grobnici z razgledom na stadion Santosa

Pogrebni sprevod, ki ga je spremljalo veliko število ljubiteljev nogometa, je s stadiona krenil po Santosu. Šel je tudi skozi sosesko, kjer še vedno živi njegova mati Celeste. Stoletnica sicer trpi zaradi demence, zaradi česar ji svojci niso povedali novice o smrti njenega sina.

Sprevod je z balkona domače hiše pozdravila Peléjeva sestra Maria Lucia.

Procesija se je nadaljevala po obmorskem mestu vse do pokopališkega stolpa Memorial Necropole Ecumenica. Tam so Pelejevo zlato krsto namestili v deveto nadstropje pokopališča, ki je zgrajeno, kot so bloki, in gre za najvišje vertikalno pokopališče na svetu.

V 14 nadstropjih je tam predvidenih približno 14.000 mest za pokop. V sklopu pokopališča se nahajata tudi kapela in restavracija. Kot poroča nemška tiskovna agencija DPA, si je Pelé sam izbral prostor, kjer želi biti pokopan. Njegova družina pa se še ni odločila, ali bo po pogrebu grobnica dostopna za javnost.

Pele oziroma O rei (kralj), vzdevek so mu nadeli zaradi njegovega revolucionarnega pomena za nogomet, primerljivega z ikono Elvisa Presleyja v svetu zabavne glasbe, je pokopan v mavzoleju s površino 200 m2 v drugem nadstropju pokopališča, ki ima razgled na dva kilometra oddaljeni stadion Santos. Grobnico so pripravili posebej zanj.

Zadnje počivališče v 9. nadstropju je še zadnje Peléjevo posvetilo njegovemu vzorniku in nogometnemu učitelju – očetu. Dondinho je bil osrednji napadalec, ki je vso kariero nosil številko devet. Z omenjenega pokopališča je sicer tudi neposredni pogled na Santosov stadion, kjer je igral kar 18 let in z njim osvojil vse mogoče klubske lovorike.

Pogreb je potekal v ožjem družinskem krogu.

Vir: MMC Foto: Zajem zaslona