Cvetača – od gredice do krožnika

ByAna Koren

25. aprila, 2023

Cvetača – od gredice do krožnika

Cvetača je zelena rastlina, ki spada v družino križnic. Gre za vrsto zelja, ki je znana po velikih, okroglih in belih socvetjih, ki se imenujejo glavice cvetače. Cvetačni listi so zloženi drug na drugem in zaviti navznoter, kar ščiti glavice pred svetlobo in soncem ter ohrani njihovo belo barvo.

Če želite cvetačo pridelati na vrtu, boste potrebovali sončno in dobro odcedno zemljo z veliko organskih snovi. Tla pripravite tako, da jih pognojite z organskimi gnojili in kompostom ter jih dobro prekopljete. Rastline posadite v vrste, pri katerih naj bodo rastline med seboj namenjene vsaj 60 cm prostora.

Cvetačo je najbolje saditi spomladi ali jeseni, saj se poleti kaj hitro razvijejo insekti, ki napadejo cvetačne glavice. Ko so rastline posajene, jih morate redno zalivati ​​in hraniti z gnojili. Ko se na rastlinah pojavijo velike, bele glavice, jih lahko oberete.

Pri gojenju cvetače bodite pozorni na napade škodljivcev, kot so križna bolha in kapusova muha. Zaščitite rastline z insekticidi in jih redno kontrolirate. Prav tako pazite, da ne boste prepozno obirali glavic, saj lahko hitro postanejo prevelike in trde.

Kako pridelek uporabiti?

Cvetačo lahko uporabimo na različne načine, saj ima dokaj nevtralen okus in se dobro poda k drugim okusom. Tu je nekaj idej, ki jih lahko uporabite:

Kuhana cvetača: Lahko jo skuhamo v slani vodi in postrežemo kot prilogo k drugim jedem. Lahko jo kombiniramo z drugo zelenjavo in naredimo zelenjavno prilogo.

Pečena cvetača: Lahko jo narežemo na manjše kose, jo prelijemo z olivnim oljem in začinimo s soljo ter poprom. Pečemo jo v pečici, dokler ne postane zlato rjave barve in mehka.

Cvetačna juha: Lahko uporabimo tudi za pripravo juhe. Najprej jo prepražimo na olivnem olju s čebulo in česnom, nato pa jo skuhamo v zelenjavni ali piščančji jušni osnovu. Na koncu v mešanici še smetano ali kokosovo mleko.

Cvetačni riž: Lahko jo zmeljemo v majhne koščke, ki spominjajo na riž, in uporabimo kot nadomestek za riž v različnih jedeh, kot so npr. rižote ali curryji.

Cvetačna pica: Uporabimo jo lahko tudi kot nadomestek za testo pri pripravi pice. Zmeljemo jo v drobtine, ki jih pri pripravi jajc, sir in začimbe, oblikujemo v ploščato obliko in pečemo v pečici. Nato jo premažemo s paradižnikovo omako in dodamo poljubno nadev.

To so le nekateri primeri, kako lahko uporabite cvetačo v kulinariki. Možnosti so skoraj neomejene, zato bodite kreativni in eksperimentirajte s svojimi najljubšimi okusi.

Foto: Pexels