Edvard KadičEdvard Kadič [ Foto: Polona Avanzo ]Edvard Kadič

Dan norcev in Topšop prigoda na Gregorčičevi

Včeraj je bil prvi april, ljudsko imenovan tudi dan norcev. Na ta dan imamo vsaj enkrat v letu priložnost, da ljudi okoli sebe malo povlečemo za nos. 

Po mnenju nekaterih zgodovinarjev naj bi dan norcev nastal naključno, leta 1582. Francija je takrat prešla z julijanskega na gregorijanski koledar, a informacije niso krožile tako hitro kot danes. Ljudje, ki niso vedeli, da se je začetek novega leta premaknil na 1. januar, so ga še naprej praznovali konec marca. To pa naj bi bil razlog, da so si jih 1. aprila nekateri pošteno privoščili. Med drugim tudi tako, da so na hrbte mimoidočih, ki so slavili praznik, lepili papirnate ribe. Od tod izvira tudi njihovo poimenovanje, poisson d’avril (aprilska riba), kar pomeni “mlado ribo, ki hitro zagrabi za trnek”, oz. lahkoverno osebo.

Televizija, ki velja za najbolj vpliven medij, ni imuna ne na šale, kaj šele na laži. Prva prvoaprilska potegavščina, ki naj bi ji bili priča na TV ekranih, je bila izvedena leta 1957. BBC je takrat objavil triminutni prispevek o žetvi špagetov v južni Švici. Družina naj bi špagete, ki so jih predhodno tja nastavili producenti oddaje, obirala kar z dreves. 

Tudi v Sloveniji se radi smejimo

Tudi v Sloveniji mediji vsako leto na ta dan poskrbijo za kakšno potegavščino in s tem nekaj zabave. Ena od zabavnejših novičk včerajšnjega dne je bila zagotovo tudi objava novinarja Bojana Požarja. Zapisal je, da bodo Jelko Godec, poslanko SDS in vodjo poslanske skupine, izključili iz stranke, ker je kadila z Andražem Osimom, zdaj že nekdanjim vidnim članom Gibanja Svoboda.

Da bi koga izključili iz stranke zaradi takšnega “prekrška” res ni prav verjetno. Manj simpatično in zabavno pa je, da je izvorna novica, ki je Požarju služila za zabavni obrat, žal resnična. Da se je omenjeni Andraž Osim, svetovalec predsednice Državnega zbora Urške Klakočar Zupančič, res poslovil z delovnega mesta in celo iz stranke Gibanje Svoboda zato, ker naj bil pokadil cigareto skupaj z Jelko Godec na dvorišču in spil kavo skupaj s strokovnim sodelavcem iz “nasprotne” stranke SDS. Vse skupaj postane še veliko bolj bizarno, ko v celoti preberete izvorni zapis, ki ga je na tviterju objavil Mirko Mayer, urednik informativnega programa Planet TV.

Začetni zanos in evforija zaradi zmage na volitvah počasi minevata

Tej vladi danes, po skoraj letu dni, slavo pojejo samo še plačani promotorji in posamezniki, ki so si priskrbeli službe ali rente znotraj miljeja te vlade. Saj roko na srce, jih ni tako malo. Če jim dodamo še provladne nevladne organizacije, katere ta vlada pospešeno zaliva z denarjem, dobimo pravo armado za vzdrževanje pozitivne slike aktualne vlade.

Provladni nevladniki so si, samo v času te vlade, uspeli zagotoviti že čez 50 mio eur. Samo z zadnjim razpisom, za “krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij” cca 10 mio. (vir). Zgolj za primerjavo, razlog ukinitve izvajanja Zakona o dolgotrajni oskrbi, je bilo “grozljivo visokih” 70 mio eur, kolikor naj bi bilo vse skupaj vredno. Dodaten komentar res ni potreben.

Dan norcev, ladja norcev ali zgolj neslana šala?

Saj se še spomnite obljub o:

  • 30-ih dneh do specialista? Danes krožijo šale, da v 30 dneh ne prideš niti do telefonista.
  • zdravstveni reformi? Celo minister priznava, da prav veliko iz tega ne bo.
  • 30.000 stanovanjih? Danes bo zgrajenih … koliko že? 2 ali 3 tisoč? Vsaj tisoč?
  • “Vpeljavi demokracije na RTV”? Novelo zakona je zadržalo Ustavno sodišče, ker … postopek ni izpeljan skladno z demokratičnimi načeli.
  • davčni reformi? Padla, še preden je sploh zaživela, kot pravi davčni strokovnjak Ivan Simič tukaj
  • itd. itd.

Topšop na Gregorčičevi?

Posebne omembe v tej “prvoaprilski šali” pa je ob tem zagotovo vreden pogovor, ki ga je s premierjem v prostorih vladne palače izpeljala kar aktualna partnerica Roberta Goloba, Tina Gaber.

Intervju sta izpeljala tako (ne)profesionalno, da so še TV prodajalci izpadli vrhunski TV voditelji. Pogovor z voditeljico in nato obrat proti kameri v stilu: “Kupite zdaj!” so pogojno primerni za predvolilni čas, ne pa za čas, ko je premier trdno v sedlu svoje vladavine.

Zakaj to nista naredila raje kar doma in s telefonom, mi ostaja uganka. Tam bi veliko bolje izžarevala “toplino doma, moderen lifestyle in družinske vrednote”, o katerih je govoril premier med svojim nastopom v oddaji Preverjeno, ko je “outiral” svoje razmerje s Tino Gaber ob dejstvu, da je še poročen.

Med drugim je prav o svojem zakonskem stanu dejal, da že leto in pol živi kot očka samohranilec. Kako je lahko že leto in pol samohranilec, ločuje pa se šele od decembra, štiri mesece nazaj, ne vem. Še manj pa mi je jasno, zakaj je sploh potrebna vsa ta šarada.

To pa še ni vse

A kot bi dejali v TV prodaji, to še ni vse. V javnost je glede omenjenega intervjuja prišel še premierjev komentar, da naj bi na vladi itak povprašali KPK za mnenje o tem, ali je glede vloge Tine Gaber in premierja vse ok, če kaj takšnega posnamejo in da je bil odgovor pritrdilen. A glej ga šmenta, iz KPK so o tem za medije dejali, da niso prejeli nobenega vprašanja na to temo.

Slovenija res vedno bolj spominja na ladjo norcev. Že skoraj vsako izjavo premierja nekdo postavlja na laž, podobno tudi ministre. Če ne na laž, pa vsaj s pripombo, da nečesa nismo dobro razumeli. Baje je prejšnja vlada slabo komunicirala, kajne?

Ladja norcev kot prispodoba

Ladja norcev je prispodoba za ladjo na vesla z norim kapitanom. Vsak vesla po svoje, kapitan si pa ob tem še sproti izmišljuje nove in nove cilje ter smeri potovanja. Saj vendar ja ni nor, da bi se držal ves čas le ene smeri.

No ja, saj mogoče pa aktualni “kapitan” Robert Golob dovolj jasno komunicira. Mogoče pa le Mesec, Maljevac, Fajon, Švarc Pipan, Ajanovič Hovnik, Bešič Loredan, Poklukar … ne razumejo, ne slišijo ali pa ne znajo v pravo smer. Zato vesljajo vsak v svojo smer po najboljših močeh, njihovi PR-ovci pa potem razlagajo, da jih mi, neuka raja, nismo pravilno razumeli.

Čas bo pokazal koga bo potrebno menjati. Vedno bolj pa postaja jasno, da bo menjava potrebna, saj zaenkrat vse skupaj kaže na sramotno nesposobnost in popolno katastrofo.

Edvard Kadič

Več o avtorju TUKAJ