Dan Samostojnosti in Enotnosti: Spomin na uresničitev hrepenenja po lastni državi

ByA.K.

26. decembra, 2023
Foto: Portal24

Dan samostojnosti in enotnosti: Spomin na uresničitev hrepenenja po lastni državi

Danes, 26. decembra, s ponosom praznujemo Dan Samostojnosti in Enotnosti, eden najpomembnejših državnih praznikov v naši domovini, Republiki Sloveniji. Ta dan je globoko zaznamovan z zgodovinskim trenutkom iz leta 1990, ko smo slovenski državljani na plebiscitu izrekli svojo odločno podporo samostojni in neodvisni Sloveniji.

Na ta nepozaben dan se spominjamo razglasitve izidov plebiscita, ko se je začelo uresničevati hrepenenje po lastni državi. Ni bilo zgolj plebiscitarno glasovanje, temveč izraz naše enotnosti in odločnosti za samostojnost. Kar 95 odstotkov tistih, ki so se udeležili plebiscita, je izrazilo podporo samostojnosti, kar predstavlja več kot 88 odstotkov vseh volilnih upravičencev. Ta plebiscitarni rezultat je jasno potrdil, da je slovenski narod enotno rekel “DA” samostojni Sloveniji.

Ta zgodovinski trenutek narodne samoodločbe je postavil temelje za vse nadaljnje procese, ki so vodili do osamosvojitve Slovenije. Ključna sta bila složnost in enotnost v slovenskem narodu, saj smo trdno verjeli v suvereno prihodnost, kjer bomo sobivali z drugimi narodi in postali del mednarodne skupnosti.

Osnova naše narodne identitete

Osnova naše narodne identitete sta slovenski jezik in kultura, ki sta bila ključna za ohranjanje naše edinstvenosti. Plebiscitarna odločitev slovenskega naroda za samostojno državo pa ne bi bila mogoča brez vojaške pripravljenosti. Teritorialna obramba Republike Slovenije, skupaj z enotami slovenske Milice, ob podpori civilne obrambe in prebivalstva, je leta 1991 zmagala v osamosvojitveni vojni in s pogumom ter odločnostjo branila slovensko osamosvojitev.

Danes, ponosno gledamo na našo slovensko vojsko, ki nadaljuje naše zgodovinske državotvorne prizadevanja in vojaško tradicijo. Domoljubje ostaja ena od temeljnih vrednot, ki vodi vse zaposlene na obrambnem področju ter na področju zaščite in reševanja pri njihovem delovanju v dobro naše domovine.

Ob tem pomembnem dnevu se spominjamo, kako smo kot narod stopili skupaj in uresničili sanje o lastni samostojni državi. To je dan, ki nas spomni na našo moč in enotnost ter nas spodbudi k nadaljnji gradnji boljše prihodnosti za nas in prihodnje generacije.

vir; Foto: Portal24 (AI)