Danes na sodišču soočenje Tine Gaber in Pavla Ruparja

Robert Golob in Tina Gaber [Foto: BOBO/Vlada RS Flickr]

Danes na sodišču soočenje Tine Gaber in Pavla Ruparja

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se danes odvija pravna obravnava, ki bo zagotovo pritegnila veliko pozornosti javnosti. Tina Gaber, partnerica Roberta Goloba, je vložila tožbo proti Pavlu Ruparju, in sicer zaradi domnevne razžalitve. Obravnava, ki bi morala potekati že prejšnji teden, je bila prestavljena na današnji dan.

Središče spora leži v trditvah, ki jih je Pavel Rupar izrekel v zvezi s Tino Gaber, natančneje v njegovih izjavah, da naj bi Gabrova v Monaku opravljala najstarejši poklic na svetu. Te izjave so bile razlog, da je Gaber na podlagi 158. člena Kazenskega zakonika, ki ureja razžalitev, vložila tožbo proti Ruparju.

V obrambi, ki jo bo predstavil na sodišču, Pavel Rupar namerava dokazovati resničnost svojih trditev ali vsaj utemeljen razlog za njihovo verovanje. Ruparjev odvetnik, Radovan Cerjak, je v izjavi za Nova24Tv poudaril: “Dokazovali bomo resničnost trditev, da je imel Rupar utemeljen razlog, da verjame trditvam o delovanju Tine Gaber v Monaku. Imamo kar nekaj dokaznega gradiva.” Podrobnosti o dokazih pred obravnavo niso bile razkrite javnosti.

Tožba Tine Gaber proti Pavlu Ruparju ne pritegne pozornosti zgolj zaradi vpletenih osebnosti, temveč tudi zaradi pomembnosti obravnave pravice do svobode govora in meje do zasebnosti. Odločitev sodišča bo tako pomembno vplivala na razumevanje in interpretacijo zakonodaje, ki ureja razžalitev.

Kaj pravi 158. člen?

158. člen KZ določa naslednje:

(1) Kdor koga razžali, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do treh mesecev.

(2) Če je dejanje iz prejšnjega odstavka storjeno s tiskom, po radiu, televiziji ali z drugim sredstvom javnega obveščanja ali na spletnih straneh ali na javnem shodu, se storilec kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev.

(3) Ne kaznuje se, kdor se o kom žaljivo izrazi v znanstvenem, književnem ali umetniškem delu, v resni kritiki, pri izpolnjevanju uradne dolžnosti, časnikarskega poklica, politične ali druge družbene dejavnosti, obrambi kakšne pravice ali varstvu upravičenih koristi, če se iz načina izražanja ali iz drugih okoliščin vidi, da tega ni storil z namenom zaničevanja.

(4) Če je razžaljenec razžalitev vrnil, sme sodišče obe stranki ali eno od njiju kaznovati ali kazensko ovaditi.

[Vir: Nova24TV]; Portal24; Foto: BOBO/Vlada RS Flickr