Danes se izteče rok za prijavo v srednje šole

ByMiha Kovač

2. aprila, 2024 ,
Foto: Pexels

Danes se izteče rok za prijavo v srednje šole, na voljo več mest kot lani

Danes, 2. aprila, se zaključuje pomemben korak za bodoče srednješolce, saj je zadnji dan za oddajo prijavnic za vpis v srednje šole za šolsko leto 2024/2025. Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje bo že naslednji teden, 8. aprila, na svoji spletni strani objavilo podroben pregled stanja prijav po regijah, šolah in izobraževalnih programih.

Kandidati, ki bodo morda želeli spremeniti svojo odločitev, imajo čas do 23. aprila za prenos svoje prijavnice na drugo šolo ali v drug izobraževalni program. To priložnost bodo imeli večkrat, kar jim omogoča fleksibilnost pri izbiri najboljše poti za svojo prihodnost.

Kako se prijaviti?

Za prijavo je potrebno izpolniti prijavnico, ki je na voljo na uradni spletni strani e-uprava na naslovu https://e-uprava.gov.si/si/podrocja/izobrazevanje-kultura/srednja-sola/vpis-v-srednjo-solo. Prijavnico je mogoče oddati na osnovni šoli kandidata ali neposredno na izbrani srednji šoli.

Nadaljnji postopki in datumi

Objava seznamov šol z omejitvami vpisa je predvidena za 24. maj, kar bo kandidatom dalo jasno sliko o možnostih za vpis. Sledil bo izbirni postopek, ki se bo odvijal med 17. in 21. junijem, in sicer v prvem krogu. Kandidati, ki v prvem krogu ne bodo sprejeti, bodo imeli možnost prijave v drugi krog do 26. junija.

Več mest kot lani

V tem šolskem letu osnovno šolo zaključuje 21.305 učencev, zanje pa je na voljo skupno 26.066 mest v srednjih šolah, kar je več kot lani. Lani je bilo namreč osnovnošolsko izobraževanje zaključilo 21.571 učencev, na voljo pa je bilo 25.560 mest.

Razdelitev mest po programih in regijah

  • V programih splošnih gimnazij je na voljo 5966 mest, vključno z 476 mesti v zasebnih šolah.
  • Programi strokovnih gimnazij, ki vključujejo tehniške, umetniške in ekonomske smeri, nudijo 1762 mest.
  • V programih nižjega poklicnega izobraževanja je razpisanih 844 mest, srednjega poklicnega izobraževanja 6954 mest, in v programih srednjega strokovnega izobraževanja pa 10.540 mest.
  • Osrednjeslovenska regija vodi s 6984 mesti, sledita ji podravska z 4332 mesti in savinjska regija s 3356 razpisanimi mesti, kar ponuja širok spekter možnosti za bodoče dijake in dijakinje po vsej Sloveniji.

Z iztekom današnjega dne se zaključuje prvi korak k vpisu v srednje šole, ki odpira vrata v novo poglavje življenja mnogim mladim.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Pexels