Kot prva bosta ob 9. uri pristojna odbora zaslišala Matjaža Hana in Mateja Arčona

Danes se z zaslišanji petih kandidatov za ministre začenja nova faza oblikovanja 15. slovenske vlade. Pred matičnimi odbori bodo kandidati za ministre za gospodarstvo, Slovence v zamejstvu in po svetu, kohezijo, izobraževanje in digitalno preobrazbo.

Matjaž Han in Matej Arčon

Matjaža Hana kandidata za gospodarskega ministra bodo zaslišali ob 9. uri.

Na seji komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, pa kandidata za ministra brez resorja, pristojnega za Slovence v zamejstvu in po svetu, Mateja Arčona. Arčon je bil do izvolitve za poslanca Gibanja Svoboda župan Nove Gorice.

Aleksander Jevšek

Na skupni seji odbora za zadeve Evropske unije in odbora DZ-ja za gospodarstvo bodo ob 13. uri zaslišali kandidata za ministra brez resorja, pristojnega za razvoj, strateške projekte in kohezijo, Aleksandra Jevška. Jevšek je bil sicer župan Murske Sobote, je kandidat iz kvote SD.

Igor Papič

Ob 17. uri na seji odbora za izobraževanjem znanost, šport in mladino bo zaslišan kandidat za ministra za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič. Papič je nekdanji rektor Univerze v Ljubljani, je kandidat iz kvote Gibanja Svoboda. Po predvideni spremembi zakona o vladi pa naj bi Papič prevzel resor za visoko šolstvo.

Emilija Stojmenova Duh

Ob isti uri Pred odborom DZ-ja za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo bo zaslišana kandidatka za ministrico brez resorja, pristojno za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenova Duh. Stojmenova Duh je nekdanja izvršna direktorica Digitalnega inovacijskega stičišča Slovenija. Na državnozborskih volitvah kandidirala na listi SD, je po volitvah iz SD izstopila in je kandidatka iz kvote Gibanja Svoboda.

Zaslišanja ostalih kandidatov za ministre se bodo nadaljevala še v ponedeljek in torek. Če bodo na matičnih odborih vsi kandidati prestali zaslišanja, bo glasovanje o vladi premierja Roberta Goloba v DZ lahko že v sredo.

Vir: MMC RTV Slovenija

Fotografija: Borut Živulović-BOBO