Danska razmišlja o “zelenem davku” na letalske karte

Danska vlada je v četrtek napovedala svoj načrt za uvedbo povprečnega davka na letalska potovanja, ki bo znašal 100 danskih kron (približno 13 evrov) na potovanje. Ta davek je del ambicioznega načrta za financiranje zelenega prehoda letalske industrije, ki si prizadeva, da bi bili vsi domači leti v državi do leta 2030 izvedeni s 100-odstotno trajnostnimi gorivi.

Načrt predvideva, da bo približno polovica pričakovanih letnih prihodkov v višini 1,2 milijarde kron namenjena financiranju ambicij za uporabo samo okolju prijaznih goriv na domačih letih do konca desetletja. To bo omogočilo podporo zelenim tehnologijam, kot so power-to-X, vodik in biogoriva.

Druga polovica izkupička od tega novega davka bo namenjena denarnim izročilom starejšim prebivalcem države, kar bo pripomoglo k socialni podpori.

Po predlogu vlade bodo potniški davek postopoma uvajali od leta 2025 naprej, pri čemer se bo davek glede na razdaljo potovanja razlikoval. Do leta 2030 naj bi znašal približno 8 evrov za potovanja po Evropi, 32 evrov za lete na srednje razdalje in 52 evrov za dolge razdalje.

Minister za podnebje, energijo in gospodarske javne službe, Lars Aagaard, je v izjavi dejal: “Letalski sektor na Danskem mora, tako kot vse druge industrije, zmanjšati svoj podnebni odtis in se premakniti proti zeleni prihodnosti.” Vlada načrtuje tudi vzpostavitev prve domače poti, ki bo do leta 2025 uporabljala samo okolju prijazna goriva, kot del svojih prizadevanj za zmanjšanje ogljičnega odtisa letalske industrije.

vir

Foto: Pexels

Portal24