DARS zaradi gneče na cestah predlaga delo od doma

ByMiha Kovač

1. maja, 2024 , ,
Foto: Pexels

DARS v maju pričakuje velike zastoje predlaga delo od doma

V prihajajočem mesecu maju se na slovenskih cestah pričakuje znatno povečanje prometa zaradi številnih praznikov in vzdrževalnih del, kar bo močno vplivalo na potovalni čas. Največja obremenitev se pričakuje na ljubljanskem avtocestnem križu, poroča uprava DARS.

V odziv na pričakovane prometne zastoje DARS svetuje delodajalcem, naj spodbujajo delo od doma, kolikor je to mogoče, da bi tako zmanjšali obremenitev na cestah. “Tudi s paneli, kaj se dogaja, kdaj bo cesta zaprta. Prej bomo dali obvestila, tako da se bodo lahko pripravili,” je dejal Andrej Ribič, član uprave DARS.

Prometna gneča bo še posebej izrazita zaradi prvomajskih praznikov, ki tradicionalno prinesejo povečan promet. Situacijo dodatno zapletejo krščanski prazniki, ki sicer v Sloveniji niso dela prosti dnevi, vendar pa v drugih državah so, kar privede do mešanja turističnega in dnevnega prometa.

DARS je nedavno pozval Ministrstvo za javno upravo, naj zaposleni, če je le mogoče, delajo od doma v maju, da bi tako pripomogli k zmanjšanju prometnih zastojev. Predsednik uprave DARS, David Skornšek, je poudaril, da je infrastruktura pod velikim pritiskom in da so nujne obnove: “Tem zaporam se ne moremo ogniti, avtocesta je stara, in če želimo ohranjati varnost, to moramo izvajati, na žalost,” je pojasnil Skornšek.

Obenem je Skornšek razkril načrte za širitev ljubljanskega obroča z dodajanjem tretjega pasu na severni obvoznici ter štajerski in primorski avtocesti, trenutno pa še čakajo na okoljsko dovoljenje. “Do te rešitve je še daleč, in ko bo širitev potekala pod prometom, bo povzročila velike zagate,” je dodal.

Kar zadeva trenutna obnovitvena dela, Ribič zagotavlja, da bodo čim več del izvedli ponoči, da se zmanjša vpliv na dnevni promet. Med prazniki, ki bodo na četrtek – 9., 17., 19., 20. in 30. maja – se pričakuje zmanjšana pretočnost, zaradi česar bodo zastoji skoraj neizogibni.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Pexels