Debelost pri dečkih lahko povzroči neplodnost v odrasli dobi

ByI.M.

25. maja, 2023 ,

Debelost pri dečkih lahko povzroči neplodnost v odrasli dobi

Neplodnost pri moških je vedno bolj pogosta. Nedavno so opravili študijo pri 268 fantih, starih od dve do 18 let. Obiskovali so oddelek za pediatrično endokrinologijo na Univerzi v Catanii na Siciliji za uravnavanje telesne teže. Raziskovalci so ugotovili, da imajo fantje z normalno ravnjo inzulina dvakrat večji volumen mod, kot fantje s povišano ravnjo inzulina.

Pri fantih s čezmerno telesno težo, torej debelih, je inzulinska rezistenca vplivala na pomembno zmanjšanje volumna testisov v primerjavi z drugimi fanti, ki niso imeli težav s težo. Prav tako je že dolgo znano, da ta pojav poveča tveganje za neplodnost pri odraslih moških.

Zdravnik Alex Robles je dejal: ”Obseg testisov je neposredno povezan s kakovostjo semena in je običajno dober pokazatelj hormonskega delovanja.” Kot pojasnjuje, obstajajo podatki, ki razkrivajo, da imajo neplodni moški v povprečju manjši volumen mod v primerjavi s plodnimi moškimi.

Dodal je: “To lahko opazimo tudi pri moških, ki jemljejo eksogene anabolične steroide, ker čez nekaj časa prenehajo proizvajati lasten endogeni testosteron. To na koncu vodi do zmanjšanja volumna testisov in proizvodnje sperme.”

vir Foto: Pexels Portal24

Ne spreglejte…

Če se zbudite uro prej, lahko hujšanje postane lažje, evo zakaj

Hujšanje lahko postane lažje! Zgodnje jutranje vstajanje se morda ne sliši privlačno, vendar raziskave kažejo, da je rek “rana ura, zlata ura” nekaj resnice. Jutranji tipi čez dan izbirajo bolj zdravo hrano, zaradi katere lažje shujšajo in okrepijo svoje zdravje. Po drugi strani imajo tisti, ki pozno vstajajo, nagnjenost k vnosu več sladkorja in manj beljakovin.

Raziskava

Raziskovalci iz The Obesity Society (TOS) so namreč ugotovili, da imajo ljudje, ki se zgodaj zbudijo in gredo spat ob primerni uri, večjo verjetnost uravnotežene prehrane kot tisti, ki ostanejo budni pozneje. Gre za prvo študijo te vrste, ki raziskuje, kaj in kdaj jedo ljudje z drugačno notranjo uro… več tukaj.