Levica in Gibanje Svoboda podprli novelo zakona in hkrati napovedali ustavno presojo

Poslanci so na ponovnem glasovanju sprejeli novelo zakona o finančni upravi, ki uvaja sporno sledenje blagu. Podporo so mu namreč v zadnjem trenutku poleg Gibanja Svoboda zagotovili tudi v Levici. So se hkrati zavezali, da bodo sporni člen poslali v ustavno presojo s predlogom za začasno zadržanje.

Po vetu državnega sveta je bila za potrditev novele potrebna absolutna večina, torej vsaj 46 glasov poslancev, dobila jih je 48. Poleg Gibanja Svobode in Levice, ki si je tik pred zdajci premislila, sta tokrat za glasovala tudi predstavnika narodnih skupnosti. 

Veto

Decembra so novelo podprli le poslanci največje stranke, teden dni pozneje pa so državni svetniki nanjo izglasovali odložilni veto. Zmotila jih je predvsem določba o možnosti uporabe sredstev za tajno sledenje zgolj na podlagi odločitve predstojnika finančne uprave in brez zunanjega nadzora.

Takšno tajno sledenje bi bilo po mnenju kritikov vsaj vprašljivo, morda pa celo nezakonito in neustavno. Nekateri pravniki so opozorili, da bi Finančna uprava RS (FURS) s tem dobila več pooblastil kot tožilstvo.

Novela v ponovni obravnavi na odboru za finance minuli teden ni dobila zadostne podpore. Da je primerna za vnovično potrditev, bi morala glasovati večina vseh članov odbora, torej osem. Glasove za je prispevalo le sedem poslancev Svobode. Koaliciji sicer pripadata še dve mesti v odboru, eno zaseda SDS, eno pa Levica. Opozicija pa jih ima šest, in sicer SDS pet, NSi pa eno. 

Še na odboru za finance minuli teden je glas Levice umanjkal, predlog ni dobil zadostne podpore. A zdaj so si premislili.

“Koalicijski partnerji Gibanje Svoboda in Levica bomo pri ponovnem odločanju podprli Zakon o finančni upravi,” so pred glasovanjem sporočili iz obeh strank.

Poudarili so, da zakon odpravlja škodljive posege, ki jih je v organizacijo in delovanje Finančne uprave vnesla prejšnja vlada. “Poleg tega zakon prinaša novo določbo glede sledenja blagu, s katero bo lahko Finančna uprava učinkoviteje sledila blagu in odkrivala morebitne poskuse utaje davkov in hujše davčne prekrške,” so dodali. 

Kamen spotike

Za določilo, ki je bilo kamen spotike, so v Gibanju Svoboda in Levici našli salomonsko rešitev: člen bodo poslali v ustavno presojo.

“Ker je pri slednji, kljub izdatnim pojasnilom in strokovnih utemeljitvam podanih s strani predlagatelja, prišlo do številnih pomislekov, tako znotraj koalicije kakor tudi s strani zainteresirane in strokovne javnosti, se partnerji v dogovoru z Ministrstvom za finance in vlado zavezujemo, da bomo ta člen poslali v ustavno presojo s predlogom za začasno zadržanje,” so zagotovili. 

Niso pa uspeli prepričati SD. Kot je dejal poslanec Predrag Baković, ni nič narobe, če imajo v koaliciji različna mnenja, zato se bodo pri glasovanju vzdržali.

Na nasprotnem bregu so ostali tudi poslanci opozicije, ki noveli očitajo pretirana pooblastila. “Ali si lahko DZ s sprejetjem tega zakona privošči tak poseg v človekove pravice,” je vprašal Jernej Vrtovec (NSi).

vir Foto: DZ

By A.K.

Komentar: