Delavci turških izvajalcev na projektu 2. železniški tir napovedali stavko

ByA.K.

7. februarja, 2024 , , , ,
Foto: Freepik

Delavci turških izvajalcev na projektu 2. železniški tir napovedali stavko

Delavci, zaposleni pri štirih turških podjetjih, ki izvajajo dela na gradbišču drugega železniškega tira med Divačo in Koprom, so napovedali stavko, ki se bo začela 15. februarja. Stavka bo potekala v vseh izmenah na gradbiščih projekta. To sporoča Sindikat delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije, del Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Stavkovne zahteve vključujejo 30-odstotno povišanje osnovnih plač vseh delavcev od 1. februarja, izplačilo vseh nadur opravljenih od začetka dela na projektu, dodatek za prevoz, izboljšanje pogojev varnosti in zdravja pri delu, ureditev bivalnih pogojev za delavce ter plačilo za čas stavke zaradi kršitev delovnopravne zakonodaje in kolektivne pogodbe. Zahteve so bile sprejete na sestankih izvršnih odborov turških družb Yapi Merkezi, YM Construction, Yorpol in Türkcan, ki so registrirane v Sloveniji.

Stavkovni odbori so odprti za pogajanja in iščejo sporazumno rešitev do začetka stavke. Medtem Društvo Delavska svetovalnica opozarja na pretekle kršitve pravic delavcev, vključno z neplačanimi nadurami in socialnimi prispevki ter neustreznim poročanjem o nezgodah pri delu. Yapi Merkezi je že prekinil pogodbo s podizvajalcem Türkcan zaradi teh vprašanj.

V odziv na te težave je vlada sprejela ukrepe za pospešeno obravnavo vlog za izdajo delovnih dovoljenj tujim delavcem na tem projektu, s čimer želi preprečiti nezakonite prakse in zagotoviti spoštovanje delavskih pravic. Ministrstvo za infrastrukturo trdi, da bo ta ukrep preprečil kršitve pravic delavcev in spodbudil etično delovanje izvajalcev.

vir; Foto: Freepik; Portal24