Uprava RS za zaščito in reševanje razglaša prenehanje velike požarne ogroženosti naravnega okolja.

Velika požarna ogroženost je bila razglašene 1. julija 2022, v občinah Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal, Kobarid, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava, Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka in Postojna. V občinah Miren-Kostanjevica in Renče-Vogrsko prenehanje velike požarne ogroženosti naravnega okolja velja na območju severno od reke Vipave, v občini Nova Gorica pa na območju severno od rek Vipava in Branica.

Velika požarna ogroženost naravnega okolja, razglašena 1. julija 2022, ostane v veljavi v občinah Ankaran, Izola, Koper, Piran, Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana, Komen, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, na območju južno od reke Vipave ter v občini Nova Gorica na območju južno od rek Branica in Vipava.

Na območjih, kjer je še razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja, je v naravnem okolju do preklica poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov in snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, ter izvajati ognjemete.

Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter Policija bosta na območjih teh občin še naprej izvajala poostren nadzor.

Agencija za okolje (ARSO) je v začetku meseca opozorila, da so se sušne razmere v večjem delu države, zaradi visokih temperatur in visokega izhlapevanja, poslabšale. Sušne razmere so se najbolj poslabšale v osrednjem delu Slovenije, na Notranjskem in v Ljubljani z okolico. V Ljubljani in okolici prav tako beležijo tudi t. i. izjemno sušo… več tukaj.

Vir: URSZR

Foto: Reuters (fotografija je simbolična)