Delnice Azije v previdnem trgovanju rasejo: kaj nas čaka?

Azijske delnice so v torek beležile rast v previdnem trgovanju, pri čemer so se investitorji osredotočali na dobičke podjetij in trdnost ameriškega gospodarstva kljub napetostim na Bližnjem vzhodu. MSCI-jev indeks azijsko-pacifiških delnic zunaj Japonske je pridobil 0,4 odstotka, medtem ko je Tokijski Nikkei zrasel za en odstotek. Ameriški indeks S&P 500 je prav tako dosegel enoodstotno rast.

Kerry Craig, globalni tržni strateg pri JP Morgan Asset Management, je poudaril, da moč potrošnikov v ZDA, gospodarska rast in obrestne mere, ki podpirajo dobičke bank, prinašajo razloge za optimizem. Investitorji z zanimanjem pričakujejo četrtletne rezultate velikih podjetij, kot so Goldman Sachs, Bank of America, Morgan Stanley, farmacevtski gigant Johnson & Johnson, Tesla in Netflix.

Ena od ključnih novic, ki je nedavno razveselila investitorje, je premik v tonu uradnikov Federal Reserve, ki nakazuje, da bi serija dvigov obrestnih mer lahko bila zaključena. Ta premik je privedel do nižjih donosov 10-letne zakladnice, ki so v torek v azijskem trgovanju znašali 4,7331 odstotka.

V mednarodnem kontekstu investitorji spremljajo tudi napetosti na Bližnjem vzhodu. Ameriški predsednik Joe Biden bo kmalu obiskal Izrael, ki se pripravlja na stopnjevanje ofenzive proti skrajnežem Hamasa. To je sprožilo humanitarno krizo v Gazi in strah pred širšim konfliktom z Iranom. Iranski zunanji minister je opozoril Izrael, da kakršnokoli delovanje v Gazi ne bo brez posledic.

Valutni trgi

Valutni trgi so bili prav tako aktivni. Izraelski šekel je oslabel, avstralski dolar je rahlo zrasel, medtem ko je ameriški dolar ostal stabilen. Novozelandski dolar je zdrsnil po upočasnitvi inflacije na Novi Zelandiji, medtem ko je evro dosegel 1,0549 dolarja, jen pa 149,53 za dolar.

Nepremičninski sektor v Kitajski se sooča z izzivi, saj je razvijalec Country Garden na robu zamude pri plačilu. Nepremičninski sektor na borzi Hang Seng je bil stabilen z rastjo 0,8 odstotka. Indeks celinskih nepremičnin pa je padel za 0,6 odstotka.

Cene zlata so se nekoliko znižale. Oddaljile so se od tritedenskega vrha, ki je bil dosežen prejšnji petek, in so bile nazadnje pri 1.915 dolarjev za unčo. Trg nafte je doživel padec cen. Terminske pogodbe za Brent nafto so v ponedeljek padle za več kot en dolar na sod. Upanje na morebiten dogovor o omilitvi ameriških sankcij proti venezuelski nafti namreč krepi trge. Terminske pogodbe za Brent nafto so bile nazadnje nižje za 23 centov, kar predstavlja padec za 0,25 odstotka, na 89,43 dolarja za sod.

Tudi kriptovalute so doživele dinamiko cen. Bitcoin je v ponedeljek sprva poskočil, nato pa je izgubil dobičke, potem ko je investicijska družba BlackRock zanikala poročila, ki so trdila, da je pridobila odobritev za vzpostavitev sklada, s katerim bi se trgovalo na borzah z bitcoini. Bitcoin je bil nazadnje vrednoten na 28.353 dolarjev, čeprav je v ponedeljek trgoval na ravni 29.900 dolarjev.

vir Foto: Freepik Portal24