Azijske delnice danes mirujejo. Vlagatelji se namreč pripravljajo na poročilo o inflaciji v ZDA, ki bi lahko prineslo novo zvišanje obrestnih mer, in začetek sezone dobičkov.

Ob poudarjanju globalnega inflacijskega izziva se pričakuje, da bosta centralni banki v Kanadi in Novi Zelandiji ukrepe zaostrili še ta teden. Wall Street je prejšnji teden dosegel nekaj rasti. Razpoloženje na trgu bodo uravnavali četrtkovi zaslužki JPMorgana in Morgan Stanleyja, dan zatem pa Citigroup in Wells Fargo.

Terminske pogodbe S&P 500 so danes padle za 0,4 odstotka, terminske pogodbe Nasdaq pa za 0,5 odstotka. Terminske pogodbe EUROSTOXX 50 so padle za 0,6 odstotka, terminske pogodbe FTSE pa za 0,7 odstotka.

Kitajski modri žetoni so, potem ko je Šanghaj odkril primer COVID-19, ki vključuje novo različico Omicron BA.5.2.1 izgubili 1,2 odstotka. 

MSCI indeks je zdrsnil za 0,7 odstotka. V nasprotni smeri se je Južno Korejski  indeks dvignil 0,1 odstotka. Nikkei je dodal 1,6 odstotka.

V sredo bo velika ovira poročilo o cenah življenjskih potrebščin v ZDA. Na trgih predvidevajo nadaljnjo rast skupne inflacije na 8,8 odstotka in rahlo upočasnitev osnovnega ukrepa na 5,8 odstotka.

Donosi ameriške zakladnice so se danes povzpeli za okoli 10 bazičnih točk.

Fed je v kombinaciji s strahom pred recesijo, zlasti v Evropi, ohranil dolar na najvišji ravni v 20 letih. Dolar je presegel 137,00 jenov za dolar in pri 137,10 dosegel najvišjo vrednost po letu 1998, Banka Japonske je ostala nespremenjena.

Evro se še naprej bori pri 1,0140 dolarja, potem ko je prejšnji teden padel za 2,4 odstotka in dosegel najnižjo vrednost v dveh desetletjih pri 1,0072 dolarja.

Naraščanje obrestnih mer in močan dolar povzročata glavobol zlatu, ki se je pocenilo na 1.740 dolarja  za unčo.  Cena zlata pada že štiri tedne zapored.

Nafta

Tudi cene nafte so prejšnji teden izgubile približno 4 odstotke, saj so skrbi glede povpraševanja izravnale omejitve ponudbe.

Podatki iz Kitajske, ki bodo objavljeni v petek, bodo verjetno potrdili, da se je drugo največje gospodarstvo na svetu v drugem četrtletju zaradi korona omejitev močno skrčilo.

Z nafto Brent se je danes trgovalo za 72 centov nižje pri 106,30 dolarja, medtem ko je ameriška nafta padla za 89 centov na 103,90 dolarja za sod.

Za primerjavo, si lahko stanje na trgih v petek pogledate tukaj.

Foto: Gettyimages

By A.K.

Komentar: