V zgodnjem petkovem trgovanju so azijske delnice sledile nočni rasti na Wall Streetu. Strahovi pred upočasnitvijo gospodarske rasti so se malce umirili. Britanski funt si je po odločitvi britanskega premierja Borisa Johnsona da odstopi, nekoliko opomogel.

Nikkei indeks je tako zrasel za 1,23 odstotka na 26.817,24, kar je njegova najvišja vrednost po 29. juniju.

MSCI indeks je pridobil 0,8 odstotka na najvišjo raven v zadnjem tednu. Južnokorejski indeks je zrasel za 1,18 odstotka in je dosegel najboljši teden v petih mesecih.

Vsi trije glavni ameriški indeksi so čez noč, zaradi pozitivnih signalov uradnikov Federal Reserve, rasli. Guverner Christopher Waller je strah pred recesijo označil za prenapihnjen. Predsednik St. Louis Fed Bank James Bullard pa je dejal, da vidi dobre možnosti za mehak pristanek gospodarstva.

Waller pravi, da se bo Fed z inflacijo verjetno poskušal spoprijeti z dvigom obrestne mere za 75 bazičnih točk v juliju in dvigom obrestne mere za 50 bazičnih točk v septembru. Dejal je, da če se bo zdelo, da se inflacija ne znižuje, morajo narediti še kaj več. To pa dopušča tudi morebitna prihodnja povišanja za nadaljnih 25 bazičnih točk.

Britanski funt je zrasel za 0,22 odstotka na 1,20530.

Cene nafte so se v jutranjem trgovanju znižale, čez noč so se namreč ponovno okrepile. Terminske pogodbe za nafto Brent so tako padle za 34 centov na 104,33 dolarja za sod. Ameriška nafta WTI pa za 39 centov na 102,34 dolarja.

Donosnost ameriških državnih obveznic je ostala nespremenjena, z donosom referenčnih 10-letnih vrednostnih papirjev pri 2,9982 odstotka in dvoletnega donosa pri 3,0182 odstotka.

Bitcoin je zrasel za 3,03 odstotka na 22.268,55 dolarja.

Kakšno je bilo stanje na trgih včeraj si lahko preberete tukaj.

Foto: The Financial Express

By A.K.

Komentar: