Vrednost azijskih delnic so je danes znižala medtem, ko je dolar, glede na evro dosegel svojo najvišjo vrednost v zadnjih dveh desetletjih. Strahovi vlagateljev okoli tega,  da Evropa vodi svet v recesijo so namreč vse večji .

Tudi terminske pogodbe za nafto Brent so ta mesec padle zaradi skrbi, da bo svetovna upočasnitev zmanjšala povpraševanje. Cene so včeraj padle za 9,5 odstotkov na 101,10 dolarja za sod, na najnižjo vrednost v dveh mesecih. Danes je cena nafte malce poskočila, več tukaj.

Indeks azijsko-pacifiških delnic MSCI je padel za 1 odstotek. Referenčni indeks Tajvana je padel za 2 odstotka in je dosegel najnižjo vrednost v 18 mesecih. Nikkei je padel za 1,1 odstotka.

Terminske pogodbe S&P 500 so padle za 0,1 odstotek. Terminske pogodbe  za FTSE in EuroSTOXX 50 so se po visoki prodaji v torek zvišale za 1 odstotek.

Novice so bile neusmiljene, govorilo se je o racioniranju plina v Evropi, politični krizi v Veliki Britaniji in novem izbruhu primerov COVID-19, ki so spodbudili nove omejitve v Šanghaju. 

V Združenih državah je donosnost dvoletne državne obveznice padla pod donosnost 10-letne obveznice, kar je zanesljiv tržni signal srednjeročne rasti, ki omejuje recesijo.

Skladno s tem je bil dolar kralj in varnostna ponudba se je vrnila k potolčenemu japonskemu jenu. Indeks ameriškega dolarja je tako v torek dosegel najvišjo vrednost v 20 letih pri 106,79, kar je padanje evra še pospešilo.

Indeks se je v sredo gibal pri 106,440, jen pa je zrasel za približno 0,4 odstotka na 135,39 za dolar.

Evro je na 1,0266 evra za dolar. Medtem, ko je včeraj zdrsnil na 1,0236 evra za dolar.

Britanski funt je bil blizu dveletnega dna pri 1,1944 funta za dolar.

Plin

Negotovost glede oskrbe s plinom v Evropi je povzročila skokovit porast cen zaradi padcev drugih surovin zaradi skrbi glede rasti.

Referenčne cene plina na Nizozemskem so se od sredine junija podvojile.

Nekatere vlagatelje skrbi, da se pretok po plinovodu Severni tok, morda po desetdnevni vzdrževalni zaustavitvi od 11. julija ne bo nadaljeval. Zimsko pomanjkanje oskrbe pa bi povzročilo racionalizacijo in močan padec gospodarske dejavnosti.

V ozadju so tudi naraščajoče obrestne mere.

Na rast občutljivi avstralski dolar je obstal blizu dveletnega dna pri 0,6805 ameriškega dolarja.

Promptno zlato je bilo nazadnje pri 1.771 dolarjev za unčo

Zakladnice v Aziji so stabilne z 10-letnim donosom pri 2,8327 odstotka in dvoletnim donosom pri 2,8385 odstotka.

Bitcoin je danes vreden 20.115 dolarja.

Če ste zamudili včerajšnje stanje na trgih si ga lahko preberete tukaj.

Vir

Foto: Admiral-Marketts

By A.K.

Komentar: