Azijske delnice imajo najboljši dan v zadnjem tednu. Razlog so pozitivni ekonomski podatki in namigi o umirjanju kitajsko-ameriških napetosti. Ti so ponudili nekaj predaha po nedavnih razprodajah na borzah, kljub strahu pred svetovno recesijo in visoko inflacijo, ki je kalila razpoloženje.

MSCI indeks je višji za 0,45 odstotka, kar je najboljši dan od konca junija. Terminske pogodbe EUROSTOXX 50 so dodale 0,5 odstotka. Terminske pogodbe S&P500 e-mini so višje za 0,4 odstotka, kar kaže na pozitiven začetek tedna s trgovanjem delnic v Evropi in v ZDA.

Azijski regionalni indeks je letos padel za 16,86 odstotka, vlagatelji so se umaknili zaradi skrbi, da bodo centralne banke svetovno gospodarstvo porinile v recesijo zato, da bi presekale rast inflacije.

Wall Street Journal poroča, da Biden razmišlja o razveljavitvi nekaterih carin na kitajski uvoz zato, da bi upočasnil inflacijo.

Nikkei je višji za 1,05 odstotka.

Avstralska centralna banka je zvišala denarno obrestno mero za 50 bazičnih točk na 1,35 odstotka. To je tretje zaporedno zvišanje. Avstralska centralna banka je v boju proti inflaciji napovedala še nadaljnje zaostrovanje.

Donosi ameriške zakladnice so po praznikih višji, pri čemer je donos referenčnih 10-letnih obveznic znašal 2,952 odstotka.

Terminske pogodbe za surovo nafto Brent so se znižale za 0,2 odstotka in so pri 113,28 dolarja za sod.

Promptno zlato se je podražilo za 0,08 odstotka na 1810,48 dolarja za unčo.

Če ste zamudili kaj se je na trgih dogajalo včeraj, si preberite tukaj.

Foto: Pexels photo

By A.K.

Komentar: