Azijske delnice so danes dosegle najnižje vrednosti v zadnjih dveh letih. Dolar je napovedal že tretji teden rasti. Nov niz dvigov obrestnih mer po svetu je namreč skrbi glede obetov za svetovno gospodarsko rast povečal.

Podatki, objavljeni v petek, so pokazali, da se je kitajsko gospodarstvo v drugem četrtletju močno skrčilo. Prav tako se je upočasnila medletna gospodarska rast.

MSCI indeks je padel za 0,5 odstotka, na najnižjo vrednost v zadnjih dveh letih. Slednje je posledica zaskrbljenosti glede nepremičninskega trga na Kitajskem.

Čez noč so padli tudi indeksi na Wall Streetu.

Nikkei se je zvišal za 0,6 odstotka. Pri dobičku vodijo Fast Retailing, Uniqlo in Nintendo.

Ameriški dolar je bil v primerjavi z evrom in jenom blizu najvišjih vrednosti v zadnjih dveh desetletjih.

Indeks S&P 500 je končal 0,3 odstotka nižje. Terminske pogodbe v Aziji so zrasle za 0,35 odstotka.

Terminske pogodbe predvidevajo približno 30-odstotno možnost dviga za 100 bazičnih točk in predvidevajo, da bo referenčna obrestna mera v ZDA do marca naslednje leto dosegla približno 3,6 odstotka, nato se bi naj do konca leta 2023 znižala na 3 odstotke.

Kratkoročne zakladnice ZDA so čez noč ostale nespremenjene. Dvoletni donos pri 3,1217 odstotka pa je približno 17 bazičnih točk višji od referenčnega 10-letnega donosa. Slednje je nenavadna inverzija krivulje donosnosti, ki pogosto kaže na recesijo.

Na valutnih trgih še vedno kraljuje ameriški dolar. Evro je v tem tednu padel vse do 0,9952 dolarja. Skupni padec evra ta teden je 1,5 odstotka, zdaj je vreden 1,0030 dolarja. Jen drvi proti 140 za dolar, trenutno je na 138,85 jena za dolar

Terminske pogodbe za nafto brent so bile pri 99,42 dolarja za sod. Zlato pa pri 1711 dolarjih za unčo.

Stanje na trgih včeraj, tukaj.

Foto: fxempire

By A.K.

Komentar: