Delnice tehnoloških podjetij na Wall Streetu znova v vzponu

Wall Street [Foto: Pixabay]

Delnice tehnoloških podjetij na Wall Streetu znova v vzponu

Na Wall Streetu so tečaji delnic tehnoloških podjetij v sredo ponovno narasli, kar je povzročilo nov rekord pri indeksih S&P 500 in Nasdaq, medtem ko vlagatelji nestrpno pričakujejo poročilo o inflaciji v ZDA.

Indeks Dow Jones je pridobil 1,09 odstotka, zaključil je pri 39.721 točkah. Indeks S&P 500 je zrasel za 1,02 odstotka in dosegel 5633 točk, medtem ko je Nasdaq pridobil 1,18 odstotka in dosegel 18.647 točk. Za Nasdaq je to že sedmi zaporedni rekordni dan, za S&P 500 pa šesti.

Rast cen delnic tehnoloških velikanov

Rast je bila predvsem posledica povečanja cen delnic tehnoloških velikanov, kot sta Nvidia in Apple. Pozitivno je na trg vplivalo tudi poročilo predsednika ameriške centralne banke (FED) Jeroma Powella kongresu, kjer je izjavil, da se podatki o inflaciji izboljšujejo, vendar je potreben nadaljnji napredek pri zniževanju inflacije. Čeprav Powell ni želel dajati signalov o prihodnjih potezah centralne banke, so se špekulacije na trgu, da bo Fed znižal obrestne mere že septembra, okrepile.

Pričakovanje poročil o inflaciji

Vlagatelji zdaj čakajo na četrtkovo poročilo o cenah življenjskih potrebščin in petkovo poročilo o cenah pri proizvajalcih v juniju. V petek se začne tudi sezona objav četrtletnih poslovnih rezultatov podjetij in bank, kar bo dodatno vplivalo na trg.

Opozorila analitikov

Analitiki opozarjajo na morebitno korekcijo cen, če poslovni rezultati ne bodo upravičili tako močne rasti tečajev delnic tehnoloških podjetij. Anketa Reutersa med analitiki kaže, da so se dobički na delnico podjetij iz indeksa S&P 500 v drugem četrtletju v povprečju zvišali za 10,1 odstotka, kar je več kot v prejšnjem četrtletju, ko je rast znašala 8,2 odstotka.

Rast tudi na evropskih borzah

Rast delnic se je nadaljevala tudi na evropskih borzah. Londonski indeks FTSE je pridobil 0,66 odstotka in dosegel 8193 točk, frankfurtski DAX se je zvišal za 0,94 odstotka na 18.407 točk, pariški CAC pa je pridobil 0,86 odstotka in dosegel 7573 točk.

[Vir: Hina]; Portal24;

Foto: Pixabay