Delnice Trump Media beležile znaten padec

Donald TrumpDonald Trump [Foto: Wikipedia/Gage Skidmore]

Delnice Trump Media beležile znaten padec

Delnice Trump Media so beležile znaten padec, saj so nižje za več kot 15 odstotkov, podjetje je sicer pred tem najavilo nameravano izdajo milijonov dodatnih delnic. Ta razvoj dogodkov je prišel v času, ko je Donald Trump, večinski deležnik podjetja, sedel v sodni dvorani na Manhattnu na začetku svojega kazenskega sojenja zaradi obtožb, ki vključujejo financiranje.

Trump Media, znan po svoji aplikaciji Truth Social in kot delničar na borzi Nasdaq pod simbolom DJT, je že prejšnji teden doživel padec, in sicer za skoraj 20 odstotkov. Od začetka javnega trgovanja 26. marca, ko je bila začetna cena delnice 70,90 USD, je cena padla za več kot 62 odstotkov, do približno 27 USD. Tržna kapitalizacija podjetja pa se je zmanjšala za skoraj 6 milijard dolarjev na približno 3,7 milijarde dolarjev.

Podjetje je svoj načrt za izdajo dodatnih delnic razkrilo v predhodnem prospektu, vloženem pri Komisiji za vrednostne papirje in borzo (SEC). Po predpisih SEC delnice ne morejo biti izdane, dokler registracijska izjava ne postane uradno veljavna. V vlogi je opisan načrt za ponudbo več kot 21,4 milijona navadnih delnic, ki jih je mogoče izdati po uveljavljanju nakupnih bonov. Nakupni boni omogočajo imetniku nakup delnic po vnaprej določeni ceni v določenem časovnem okviru. Cena nakupnih bonov Trump Media je bila v petek 13,69 USD, glede na vložitev.

Napoved nove prodaje delnic

Poleg tega želi podjetje ponuditi nadaljnjo prodajo do 146,1 milijona delnic od “prodajnih imetnikov vrednostnih papirjev”, od katerih jih ima 114,8 milijona Trump sam. Trump ima v lasti 78,8 milijona delnic podjetja in bi, če bodo delnice ostale nad 17,50 USD dovolj trgovalnih dni pridobil dodatnih 36 milijonov delnic. Trenutni delež Trumpa v podjetju, ki predstavlja skoraj 60 odstotkov njegovih delnic, vrednih več kot 2,2 milijarde dolarjev.

Obdobje zapore, ki je bilo pogoj za združitev Trump Media z navideznim podjetjem Digital World Acquisition Corp., dokončano 25. marca, Trumpu prepoveduje prodajo svojih delnic še šest mesecev. Trumpova aktivnost na družbenih omrežjih se je po izključitvi iz Twitterja in Facebooka leta 2021 znatno zmanjšala, vendar je poskušal svoje sledilce preusmeriti na aplikacijo Truth Social. Uspešnost te poteze še ni jasno določena, saj podjetje ni javno objavilo ključnih kazalnikov uspešnosti, kot je število aktivnih uporabnikov.

Finančni podatki podjetja za leto 2023 kažejo na neto izgubo v višini 58,2 milijona dolarjev ob prihodkih, ki so znašali zgolj 4,1 milijona dolarjev. Ben Silverman, vodja Verity Research, je poudaril, da “vrednotenje delnic ni neposredno povezano z realnimi financami podjetja.” Kljub temu, če bo cena delnice dovolj visoka, da bo podjetje lahko izdajalo delnice z dobičkom, bi Trump in drugi vlagatelji po trenutnih cenah lahko prejeli več kot milijardo dolarjev dobička.

[Vir: CNBC]; Portal24; Foto: Wikimedia/Gage Skidmore