Delnice v Aziji padajo, dolar ostaja stabilen

Delniški trgi [Foto: Freepik]

Delnice v Aziji padajo, dolar ostaja stabilen

Azijske delnice so se znižale, dolar pa je ostal nespremenjen. Vlagatelji čakajo na zapisnik zadnjega političnega sestanka Federal Reserve, da bi ocenili čas in obseg morebitnih znižanj obrestnih mer v tem letu. Kljub splošnemu padcu so delnice na japonskem tehnološkem indeksu Nikkei zrasle. Rast je predvsem posledica pozitivnih gibanj delnic v sektorju čipov, saj je Nasdaq čez noč dosegel rekordno vrednost, pred sredino objavo dobička Nvidie.

Zlato se je počasi približevalo ponedeljkovi najvišji vrednosti vseh časov. Nasprotno pa so se cene surove nafte znižale zaradi skrbi, da bodo obrestne mere v ZDA ostale visoke dalj časa, saj uradniki Federal Reserve ohranjajo previden pogled na nedavno umiritev inflacije.

Kriptovaluti ether in bitcoin sta se povzpeli na nove šesttedenske najvišje vrednosti zaradi špekulacij, da bo ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC) morda odobrila promptni ether, s katerim se trguje na borzi (ETF). To je med vlagatelji vzbudilo optimizem.

Obrestne mere

Trgi trenutno upoštevajo približno 41 bazičnih točk znižanja obrestnih mer FED-a v tem letu. Znižanje za četrt točke je v celoti predvideno za november. Trgovci so pohiteli z obnovo znižanja stav, potem ko so podatki v začetku tega meseca pokazali, da so se pritiski na potrošniške cene aprila zmanjšali, po nizu treh mesecev presenečenj navzgor na začetku leta.

Kljub temu uradniki Federal Reserve nočejo razglasiti, da je inflacija pod nadzorom. Podpredsednik Philip Jefferson je v ponedeljek dejal, da je še prezgodaj reči, ali je upočasnitev “dolgotrajna”, medtem ko je podpredsednik Michael Barr poudaril, da restriktivna politika potrebuje več časa.

MSCI indeks se je znižal za 0,6 odstotka, pri čemer je več kot 1-odstotni padec Hang Senga s ponedeljkovega večmesečnega vrha prispeval k zmanjšanju. Japonski Nikkei je bila redka svetla točka, saj se je dvignil za 0,2 odstotka, kar je prispevalo k dvigu prejšnjega dne za 0,73 odstotka.

Terminske pogodbe Nasdaq so se znižale za 0,1 odstotka, potem ko se je denarni indeks čez noč povzpel za 0,65 odstotka in končal na najvišji vrednosti vseh časov. Terminske pogodbe za S&P 500 so po ponedeljkovi 0,1-odstotni rasti ostale nespremenjene.

Zlato, nafta, kriptovalute…

Zlato se je pocenilo za 0,2 odstotka na približno 2.420 USD za unčo, potem ko je čez noč prvič doseglo mejo 2.450 USD. Dolar se je v torek nekoliko utrdil glede na pomembnejše primerljive valute, pri čemer se je indeks dolarja po podobnem dvigu v ponedeljek povečal za 0,1 odstotka na 104,69.

Donos 10-letne zakladnice se je malo spremenil in je bil pri 4,4453 odstotka, potem ko se je v ponedeljek povečal za 1,7 bazične točke. Terminske pogodbe za nafto Brent so se znižale za 12 centov ali 0,1 odstotka na 83,34 USD za sod, medtem ko je ameriška zahodnoteksaška nafta (WTI) padla za 8 centov ali 0,1 odstotka na 79,72 USD za sod.

Kriptovaluti bitcoin in ether sta nadaljevali rast, saj so trgovci pokupili kriptovalute po poročilu, da je SEC nenadoma pozvala borze, ki želijo trgovati z ether ETF-ji, naj posodobijo regulativne vloge, kar je povečalo stave na odobritev. Bitcoin se je povzpel do 71.957 USD, ether pa je poskočil na 3.720,80 USD.

Analitik IG Tony Sycamore je dejal, da špekulacije v zvezi z ether ETF igrajo pomembno vlogo pri tej rasti, ter napovedal, da bo bitcoin v prihodnjih dneh ponovno preizkusil najvišjo vrednost vseh časov pri 73.803,25 USD, preden bo dosegel pritisk na 80.000 USD.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Freepik