Delniški trg ZDA občutil posledice poročila o inflaciji

Indeks S&P 500 je petek zaključil z minusom, saj so vlagatelji ocenjevali učinke poročila o inflaciji v ZDA na politiko obrestnih mer Federal Reserve. Prav tako so preurejali svoje portfelje ob zaključku turbulentnega tretjega četrtletja za delnice. Indeksa S&P 500 in Nasdaq sta zabeležila največji mesečni padec v tekočem letu. Vse tri glavne borzne indekse pa so doživele četrtletne padce v letu 2023.

Podatki kažejo, da se je indeks cen izdatkov za osebno potrošnjo (PCE), brez nestabilnih komponent, kot so hrana in energija, avgusta povečal za 3,9 odstotkov na letni ravni. To je prvič v več kot dveh letih, ko je ta indeks padel pod 4 odstotke. Federal Reserve ta indeks uporablja kot merilo za svoj cilj 2-odstotne inflacije.

Po objavi poročila o PCE so delnice sprva pridobile na vrednosti, a so nato izgubile momentum. Eric Freedman, glavni investicijski direktor pri US Bank Asset Management, je komentiral, da podatki kažejo “boljšo od pričakovane, a še vedno visoko inflacijsko sliko”.

Dow Jones je padel za 158,84 točke (0,47 odstotka), S&P 500 za 11,65 točke (0,27 odstotka). Nasdaq pa je medtem pridobil 18,05 točke (0,14 odstotka).

Politična gibanja v Washingtonu

Energetski sektor v indeksu S&P 500 je zabeležil padec za približno 2 odstotka, finančni sektor pa za 0,9 odstotka. Kljub temu je energetski sektor v tem četrtletju zabeležil največjo rast.

V četrtletju je S&P 500 izgubil okoli 3,6 odstotka, Dow 2,6 odstotka, Nasdaq pa 4,1 odstotka. Septembra je S&P 500 izgubil 4,9 odstotka, Dow 3,5 odstotka, Nasdaq pa 5,8 odstotka.

Poleg tega se vlagatelji osredotočajo tudi na politična gibanja v Washingtonu. Trdi republikanci so zavrnili predlog zakona o financiranju vlade, kar povečuje verjetnost delnega zaprtja vladnih agencij.

V poslovnih novicah so delnice podjetja Nike zabeležile rast za 6,7 odstotka, potem ko je podjetje preseglo pričakovanja Wall Streeta glede dobička.

Na borzah se je v petek trgovanje zaključilo z menjavo približno 11,3 milijarde delnic, kar je nekoliko več od povprečne dnevne menjave v zadnjih 20 sejah, ki je znašala 10,4 milijarde delnic.

vir Foto: Pexels Portal24