Delniški trgi: Azija nižje, Wall Street mešano

Delniški trgi [Foto: Freepik]

Delniški trgi: Azija nižje, Wall Street mešano

Delniški trgi po azijsko-pacifiški regiji so se v četrtek večinoma znižali, potem ko je ameriška centralna banka (FED) na koncu svojega dvodnevnega zasedanja sporočila, da bo obrestne mere ohranila nespremenjene. Ta odločitev je povzročila val negotovosti na trgih, ki so že tako pod pritiskom zaradi različnih ekonomskih in političnih dejavnikov.

Predsednik FED- Jerome Powell je jasno izključil možnost zvišanja obrestnih mer v bližnji prihodnosti, kar je nekoliko pomirilo trge, ki so bili zaskrbljeni zaradi možnosti, da centralna banka ne bo uspela ustaviti inflacije. Powell je poudaril, da bo Fed nadaljeval s previdno politiko, pri čemer bo pozorno spremljal gospodarske indikatorje.

Posebno pozornost so vlagatelji namenili japonskemu jenu, ki je imel nestanoviten začetek tedna. Po domnevni intervenciji japonske vlade v ponedeljek, ki je bila usmerjena v podporo nacionalni valuti, je jen v četrtek dosegel tečaj 156,26 JPY za 1 USD. To predstavlja izboljšanje glede na prejšnje tedne, ko je jen dosegel zgodovinsko nizke vrednosti.

V regiji so se indeksi večinoma znižali. Japonski Nikkei 225 je izgubil 0,36 odstotka, medtem ko je širši Topix zabeležil padec za 0,23 odstotka. Južnokorejski Kospi je padel za 0,20 odstotka, Kosdaq pa je ostal nespremenjen. Medtem je hongkonški Hang Seng padel za 0,1 odstotka, trg na celinski Kitajski pa je bil zaradi praznika dela zaprt.

Avstralija in ZDA

V Avstraliji pa je S&P/ASX 200 zabeležil rast za 0,2 odstotka, kar kaže na to, da so se avstralski trgi uspeli izogniti negativnemu trendu, ki je zaznamoval ostale dele Azije.

V ZDA so se delniški indeksi po zasedanju Feda končali mešano. Dow Jones je pridobil 87,37 točk ali 0,23 odstotka, medtem ko sta indeksa S&P 500 in Nasdaq Composite izgubila 0,34 odstotka oziroma 0,33 odstotka.

Cene nafte so prav tako padle, kar dodatno kaže na skrbi glede svetovnega gospodarstva. Cena zahodnoteksaške vmesne nafte je padla za 3,45 odstotka na 79,10 USD za sod, kar je najnižja raven v sedmih tednih. Podobno je cena severnomorske nafte brent padla za 3,21 odstotka na 83,56 USD za sod.

Povpraševanje po nafti je upadlo, kar je deloma posledica nižjega povpraševanja po bencinu in povečanja zalog surove nafte v ZDA, ki so dosegle najvišjo raven od junija 2023. Rafinerije so predelale manj surove nafte, kar je še dodatno vplivalo na cene.

Odločitev Federal Reserve, da ohrani obrestne mere nespremenjene, je pustila referenčno obrestno mero za kratkoročno zadolževanje v ciljnem razponu med 5,25 odstotka in 5 odstotka, kar je bilo v skladu s pričakovanji trga. FED je prav tako glasoval za umiritev tempa zniževanja deležev obveznic v svoji bilanci, kar nakazuje postopno rahljanje denarne politike.

[vir: CBNC]; Portal24; Foto: Freepik