Delo vlade kot pozitivno ocenjuje skoraj 16 odstotkov vprašanih

[Foto: Vlada RS]

Delo vlade kot pozitivno ocenjuje skoraj 16 odstotkov vprašanih

Zadnji podatki raziskave kažejo, da delo vlade kot pozitivno ocenjuje skoraj 16 odstotkov vprašanih, kar je nekoliko višje v primerjavi z rezultati iz prejšnjih mesecev. Kljub temu relativno nizka stopnja odobravanja kaže na obstoj pomislekov in kritik med delom slovenske javnosti.

Najnovejša javnomnenjska raziskava, ki jo je Inštitut za raziskovanje trgov in medijev Mediana izvedel za časopis Delo, razkriva pomembne spremembe v politični krajini Slovenije. Raziskava, opravljena med 2. in 4. aprilom na reprezentativnem vzorcu 714 oseb, kaže, da podpora vladi in Državnemu zboru po nekaj mesecih padanja zdaj ponovno raste.

Na političnem prizorišču bi, če bi bile volitve izvedene danes, s 23 odstotki glasov slavila Slovenska demokratska stranka (SDS), kar predstavlja rahlo povečanje v primerjavi z marčevskimi 22,9 odstotka. Gibanje Svoboda bi, podobno kot v prejšnji raziskavi, prejelo 15 odstotkov glasov, kar ga uvršča na drugo mesto.

Socialni demokrati (SD) bi zabeležili rast podpore na 5,4 odstotka (iz 4,4 odstotka v marcu), medtem ko bi Nova Slovenija (NSi) pridobila 5,3 odstotka glasov, kar je prav tako povečanje iz 4,9 odstotka v marcu.

Koalicijska stranka Levica je doživela največji padec podpore, saj je njihova podpora s 4,4 odstotka padla na 2,9 odstotka. Ta padec kaže na pomembne premike znotraj politične krajine in možne spremembe v prihodnji politični usmeritvi stranke.

Zunajparlamentarne stranke kot so Resnica, Slovenska nacionalna stranka (SNS), Piratska stranka in Vesna, prav tako beležijo določeno podporo med volivci. Resnica bi prejela 2,8 odstotka glasov, SNS 2,3 odstotka, Piratska stranka 2,1 odstotka, Vesna pa dva odstotka.

Druge stranke, kot so Slovenska ljudska stranka (SLS), Naša prihodnost, Dobra država, Konkretno in Naša dežela, bi prejele manj kot dva odstotka glasov, kar kaže na razdrobljenost politične scene v Sloveniji.

Volilne preference ostajajo razpršene

Iz zadnje raziskave izhaja, da bi se kar 24 odstotkov volivcev trenutno težko odločilo, katero stranko podpreti na volitvah. Dodatnih 7,7 odstotka vprašanih ne bi volilo nobene stranke, medtem ko bi 1,7 odstotka oddalo glas za druge stranke. Približno 1,9 odstotka anketirancev ni želelo odgovoriti na vprašanje, en odstotek pa bi na volitvah oddal prazno glasovnico.

Ocena dela vlade še vedno pretežno negativna

Kljub rahlemu izboljšanju v percepciji dela vlade, 51,2 odstotka anketirancev še vedno ocenjuje delo vlade kot negativno ali zelo negativno. To je sicer izboljšanje v primerjavi z marčevskimi 55 odstotki. Pozitivno ali zelo pozitivno delo vlade vidi 15,7 odstotka vprašanih, kar je prav tako izboljšanje iz 13,6 odstotka v marcu. Delo vlade je v povprečju ocenjeno s 2,39, kar je izboljšanje iz marčevske ocene 2,23. Državni zbor je prejel nekoliko višjo povprečno oceno 2,53, kar kaže na rahlo izboljšanje v primerjavi z marcem, ko je bila povprečna ocena 2,34.

Barometer priljubljenosti politikov razkriva nove trende

Na vrhu barometra priljubljenosti politikov še drugi mesec zapored kraljuje predsednica republike Nataša Pirc Musar. Zanimiv premik je zabeležen na drugem mestu, kjer je gospodarski minister Matjaž Han dohitel poslanca SDS Anžeta Logarja. Med prvih pet se uvrščajo še predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, finančni minister Klemen Boštjančič in na deseto mesto pravosodna ministrica Andreja Katič, sledijo pa jim Janez Cigler Kralj, Matej Tonin, Zoran Janković in Jelka Godec.

Predsednik SDS Janez Janša se nahaja na 12. mestu, medtem ko je predsednik vlade in Gibanja Svoboda Robert Golob uvrščen na 15. mesto. Velik napredek je uspel predsednici Socialnih demokratov in zunanji ministrici Tanji Fajon, čeprav ostaja na nižjih mestih priljubljenosti.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: