Delovno sodišče zavrnilo tožbo Andreja Graha Whatmougha proti RTV Slovenija

Andrej Grah Whatmough [Foto: Zajem zaslona]

Delovno sodišče zavrnilo tožbo Andreja Graha Whatmougha proti RTV Slovenija

Delovno sodišče v Ljubljani je v celoti zavrnilo tožbo Andreja Graha Whatmougha proti RTV Slovenija, ki jo je vložil zaradi neizbire na razpisu za predsednika in člane uprave. RTV Slovenija je sporočila, da je sodišče potrdilo zakonitost imenovanja članov uprave.

Postopek se je nanašal na javni razpis, objavljen lani poleti, kjer so bili izbrani Zvezdan Martić, Simon Kardum in Andrej Trček. Sodišče je odločilo, da Svet RTV Slovenija ni kršil postopka za izvedbo razpisa in da so izbrani kandidati izpolnjevali razpisne pogoje.

Sodišče je pritrdilo navedbam tožene stranke, RTV Slovenija, in naložilo Andreju Grahu Whatmoughu plačilo sodnih stroškov. RTV Slovenija je v postopku zastopala odvetniška družba Čeferin, Pogačnik, Novak, Koščak in partnerji.

Poleg tega je Grah Whatmough na sodišču izpodbijal svojo razrešitev s položaja v. d. generalnega direktorja RTV Slovenija avgusta lani in prenehanje delovnega razmerja. Aprila je delovno sodišče v delni sodbi odločilo, da je bil Svet RTV Slovenija pristojen organ za njegovo razrešitev, s čimer je zavrnilo nasprotni ugovor tožnika.

Spomnimo…

Sporna razrešitev: Andrej Grah Whatmough pravico išče na sodišču

Osemintridesetletni finančni pravnik Andrej Grah Whatmough se ni sprijaznil z razrešitvijo s položaja v. d. generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS). Potem ko ga je svet tega javnega zavoda avgusta lani odstavil zaradi velikih izgub in drugih očitkov, Whatmough vztraja v svojem boju za pravico na sodišču.

Whatmough je bil v vlogi generalnega direktorja RTVS dve leti in pol, preden je bil razrešen z 12 glasovi za od sedemnajstih. Glavni razlog za njegovo razrešitev so bile izgube v višini devetih milijonov evrov, ki so se nakopičile pod njegovim vodstvom. Poleg tega so mu očitali tudi prodajo delnic podjetja Eutelsat in zapravljanje denarja za nepotrebne stvari, kot so grafike za pisarne v vrednosti 37.700 evrov. Tudi ministrstvo za kulturo je ugotovilo neskladje v njegovem ravnanju s sredstvi… več tukaj.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: zajem zaslona