Demokrati v kongresu zaradi Bidnove kandidature sklicali nujni sestanek

ByAna Koren

9. julija, 2024 , ,
Joe Biden [Foto: Wikimedia/Gage Skidmore]

Demokrati v kongresu zaradi Bidnove kandidature sklicali nujni sestanek

Danes se bodo v ameriškem kongresu za zaprtimi vrati sestali demokrati, saj je zaskrbljenost glede njihovih možnosti na predsedniških volitvah 5. novembra vse večja. Sedanji predsednik Joe Biden, kljub pozivom nekaterih kolegov, da se umakne, vztraja pri kandidaturi.

81-letnega predsednika Bidna je k umiku, in naj dovoli drugemu kandidatu, da se sooči z republikanskim tekmecem Donaldom Trumpom javno pozvala le peščica demokratov v predstavniškem domu. Kljub temu pa vse več članov stranke izraža zaskrbljenost po nedavni televizijski razpravi, kjer je Biden nastopil slabše od pričakovanega. To je spodbudilo razpravo o njegovi sposobnosti, da premaga Trumpa in vodi državo še štiri leta..

Bidnova kampanja je zaradi naraščajočega nezadovoljstva znotraj stranke prisiljena preprečevati nadaljnje izraze nezadovoljstva. V ponedeljkovem telefonskem intervjuju za MSNBC je Biden izjavil, da “ne gre nikamor,” in isto ponovil svojim donatorjem kasneje isti dan.

Zaskrbljeni volivci

V nedeljo je Biden obiskal več lokacij v zvezni državi Pennsylvania, ki velja za ključno pri dosegi zmage na volitvah. Poleg njega kampanjo aktivno vodi tudi podpredsednica Kamala Harris, ki velja za najverjetnejšo naslednico Bidna, če bi se ta odločil umakniti.

Demokratski predstavnik Joe Morelle je izpostavil, da mu volivci v okrožju New York izražajo dvome o Bidnovi sposobnosti po razpravi 27. junija. “Potrebovali bodo dodatne dokaze, da bi imeli več zaupanja vanj, da lahko opravi delo,” je dejal Morelle, ki predlaga več pogovorov med predsednikom in volivci. Tudi izkušeni predstavniki in Bidnovi podporniki menijo, da mora predsednik pokazati več odločnosti.

Senatorka Patty Murray je izpostavila potrebo po “bolj odločnem in energičnem kandidatu” ter dodala, da mora Biden “resno razmisliti o najboljšem načinu za ohranitev svoje neverjetne zapuščine.”

Biden se ne predaja

Kljub pritiskom Biden vztraja pri kandidaturi in trdi, da je 78-letni Trump grožnja demokraciji. Trump, ki je med razpravo izrekel številne neresnice, še vedno trdi, da je bil njegov poraz leta 2020 posledica volilne prevare.

Demokratski zakonodajalci, predvsem v predstavniškem domu, se bojijo, da bi lahko Bidnove težave škodile tudi njihovim možnostim za ohranitev večine v tem telesu, kar bi jim omogočilo, da služijo kot ščit pred Trumpovo samovoljo, če zmaga. Trenutno imajo republikanci v predstavniškem domu večino s 220 glasovi proti 213 demokratov.

Anketa Ipsosa in Reutersa iz prejšnjega tedna je pokazala, da vsak tretji demokrat meni, da mora Biden odstopiti, 59 odstotkov pa jih trdi, da je prestar za oblast. Kljub temu noben od morebitnih zamenjav nima večje podpore v primerjavi s Trumpom, saj oba kandidata uživata 40-odstotno podporo.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Wikimedia/Gage Skidmore