Francoski predsednik Emmanuel Macron je včeraj v drugem krogu volitev izgubil nadzor nad državnim zborom. Izguba večine je velik korak nazaj, saj bi Francijo lahko pahnil v zastoj. Če Macron ne bo našel koalicijskega partnerja, bo Francija zdrsnila v politično krizo.

Macronova sredinska koalicija, ki želi dvigniti upokojitveno starost in poglobiti integracijo v EU, naj bi volitvah vseeno dobila največ sedežev. Prvi rezultati kažejo, da bo za večino vseeno premalo. Največja opozicijska skupina naj bi bilo široko levo zavezništvo, desnica je požela rekordno visoke rezultate. Tisti, ki bodo obvladovali situacijo, bodo najbrž konservativci.

Finančni minister Bruno Le Maire je izid označil za demokratični šok. “Če drugi bloki ne bodo sodelovali, bo to blokiralo našo sposobnost reformiranja in zaščite Francozov,” je dodal Le Maire.

Viseči parlament bo zdaj med strankami zahteval določeno stopnjo delitve oblasti in kompromisov. Tega v Franciji v zadnjih desetletjih ni bilo. V Franciji ni scenarija o tem, kako se bodo zdaj odvijale stvari. Če bo prišlo do zastoja pri sprejemanju zakonodaje, bi lahko Macron sčasoma razpisal nove volitve.

Pomembne spremembe

Melenchon bi lahko na tokratnih volitvah potrojil rezultat iz leta 2017, a so mu pot prekrižale leve stranke.

Druga pomembna sprememba v francoski politiki pa bi lahko bila stranka National Rally desne voditeljice Marine Le Pen. Le Pen je namreč, po projekcijah, dosegla desetkrat večje število poslancev in dobila od 90 do 95 sedežev.

Odločitev

Macron in njegovi zavezniki se morajo zdaj odločiti, ali si bodo prizadevali za zavezništvo s konservativnimi republikanci, ki so bili četrti, ali pa bodo vodili manjšinsko vlado. V primeru slednjega, bi se morala vlada z drugimi strankami pogajati o vsakem zakonu posebej.

Platforma Les Republicains je s sedanjo Macronovo koalicijo najbolj kompatibilna. Po rezultatih imata, če se združita, možnost za absolutno večino. Za absolutno večino je v spodnjem domu potrebnih najmanj 289 sedežev.

Christian Jacob, vodja Les Republicains pravi, da bo njegova stranka ostala v opoziciji, vendar bo konstruktivna. Jacob predlaga dogovore od primera do primera, ne pa tudi koalicijskega pakta.

Foto: Reuters