Deset najdražjih podnebnih katastrof v letu 2022

Vsako od desetih neurij, poplav in suš v letu 2022 je povezano s podnebnimi spremembami in je stalo najmanj tri milijarde dolarjev, kaže poročilo.

Christian Aid je izpostavil najhujše s podnebjem povezane nesreče v tem letu. Svet se namreč sooča z vse močnejšimi nevihtami, nalivi in ​​sušami, ki jih povzroča naraščajoča globalna temperatura kot posledica človeške dejavnosti. Sem spadajo neurja in suša v Združenem kraljestvu in Evropi, skupaj z velikimi dogodki na vseh naseljenih celinah.

Največje finančne posledice, 100 milijard dolarjev, je imel orkan Ian, ki je septembra prizadel ZDA in Kubo. Po poročilu humanitarne agencije je v orkanu umrlo 130 ljudi, več kot 40.000 pa jih je bilo razseljenih.

Največ ljudi je umrlo v poplavah v Pakistanu

Najhujše posledice glede človeških izgub so bile poplave v Pakistanu od junija do septembra, za katere so znanstveniki ocenili, da so veliko bolj verjetne zaradi podnebnih sprememb, saj so povzročile 1739 mrtvih in razselile sedem milijonov ljudi.

Škoda po poplavah je stala 5,6 milijarde dolarjev, čeprav gre le za zavarovane izgube. Ocenjuje se, da je bila dejanska škoda več kot 30 milijard dolarjev, poudarja Christian Aid.

Izvršni direktor agencije, Patrick Watt, je dejal: “Deset izoliranih podnebnih katastrof v preteklem letu, od katerih je vsaka stala več kot tri milijarde dolarjev, kaže na finančne stroške neukrepanja v boju proti podnebni krizi. Toda za dolarskimi številkami se skrivajo milijoni zgodbe o človeški izgubi in trpljenju.” .

“Brez večjega zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov se bo ta človeški in finančni davek le povečal,” je opozoril Watt.

To so najdražje podnebne katastrofe v letu, ki se izteka

Glede na poročilo je to deset najdražjih podnebnih nesreč v letu 2022 glede na zavarovane terjatve:

  • Februar: nevihta Eunice v Belgiji, Nemčiji, na Irskem, Nizozemskem, Poljskem in v Veliki Britaniji, 4,3 milijarde dolarjev
  • Februar–marec: poplave v vzhodni Avstraliji, 7,5 milijarde dolarjev
  • April: Poplave v KwaZulu Natal in Eastern Cape v Južni Afriki, tri milijarde dolarjev
  • Od junija do septembra: poplave v Pakistanu, 5,6 milijarde dolarjev
  • Od junija do septembra: poplave na Kitajskem, 12,3 milijarde dolarjev
  • Od junija do septembra: evropska suša, 20 milijard dolarjev
  • September: orkan Fiona, Karibi in Kanada, tri milijarde dolarjev
  • September – oktober: orkan Ian, na Kubi in v ZDA, 100 milijard dolarjev
  • Celo leto: brazilska suša, štiri milijarde dolarjev
  • Celo leto: suša na Kitajskem, 8,4 milijarde dolarjev

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

OP27 se je zaključil z dogovorom o nadomestilu revnim državam 

COP27 se je zaključil z dogovorom o nadomestilu revnim državam. Danes zgodaj zjutraj se je pogajalcem uspelo dogovoriti o tako imenovanem skladu za izgube in škodo.

Nadomestila bodo namenjena revnim državam, ki trpijo zaradi ekstremnih vremenskih pojavov, kot so suše, poplave in vročinski valovi, ki so jih še poslabšali izpusti ogljika v bogatih državah.

To je za podnebno pravičnost, ki bo koristila državam, ki so k onesnaženju, ki segreva svet, a najbolj trpijo, le malo pripomogle, velika zmaga… več tukaj.

By A.K.

Komentar: