Deset razlogov, zakaj je dobro vsak dan jesti pomaranče

ByAna Koren

6. januarja, 2023

Deset razlogov, zakaj je dobro vsak dan jesti pomaranče

Poleg tega, da so okusne in osvežilne, imajo pomaranče zaradi svoje hranilne vrednosti številne koristi za naše zdravje. Pomaranče so tudi dobesedno prava zakladnica hranljivih in zaščitnih rastlinskih spojin, vključno z vitamini, minerali in antioksidanti. Številne raziskave kažejo, da redno uživanje pomaranč lahko koristi našemu zdravju na kar deset različnih načinov.

Krepijo imuniteto

Ker vsebujejo tiamin, riboflavin, niacin, vitamina B-6 in C, folate, pantotensko kislino, fosfor, magnezij, mangan, selen in baker, jih povezujejo s krepitvijo imunskega sistema pri ljudeh. Nutricionisti trdijo, da ena srednja pomaranča vsebuje več kot je priporočena dnevna količina vitamina C, to je približno 70 mg.

Dobre so za kožo

Ko se staramo, naša koža, tako kot drugi deli telesa, trpi zaradi prostih radikalov. Proces staranja je podoben rjavenju kovin po izpostavitvi zraku. Čeprav je to neizogibno, so pomaranče polne antioksidantov in vitamina C, ki staranje upočasnjujejo in nam pomagajo, da smo videti mlajši.

Izboljšujejo vid

Tako kot naša koža se tudi naše oči s staranjem poškodujejo. Pomaranče so bogate s hranili, kot so vitamin A, vitamin C in kalij, ki so odlični za naše oči. Če torej želite, da bo vaš vid tako dober, kot je zdaj, vam nutricionisti svetujejo, da vsak dan pojeste eno pomarančo.

Zmanjšujejo tveganje za bolezni srca in ožilja

Eden od razlogov, zakaj ljudje zbolijo za srcem, je, da so njihove arterije zamašene zaradi nezdravega načina življenja in uživanja nezdrave hrane. Pomaranče vsebujejo flavonoide, ki znižujejo holesterol in preprečujejo zamašitev arterij. Slednje vas ščiti pred srčnim infarktom in številnimi drugimi boleznimi srca in ožilja.

Pomagajo pri razvoju možganov

Folat in folna kislina, prisotna v pomarančah, spodbujata razvoj možganov in jih ohranjata v dobrem stanju. Pravzaprav je pomaranča zaradi teh hranil tudi zdravo sadje za nosečnice, saj preprečuje nevrološke motnje pri otroku.

Lahko zmanjšajo tveganje za raka

Raziskave so pokazale, da lahko spojina, imenovana D-limonen, ki je prisotna v pomarančah, prepreči različne vrste raka, kot so rak debelega črevesa, pljuč, dojke in kožni rak, poroča Uncle Matts. Podobno antioksidanti in vitamin C pomagajo pri spodbujanju imunosti telesa, kar pomaga v boju proti rakavim celicam.

Ohranjajo zdravje črevesja

Pomaranče so zelo dober vir vlaknin, ki pomagajo ohranjati zdravje želodca in črevesja. Prehrana, bogata z vlakninami, bo zagotovila, da vas ne bodo prizadele prebavne težave, kot so razjede na želodcu ali zaprtje.

Spodbujajo hujšanje

Ena pomaranča vsebuje le okoli 80 kalorij, zaradi česar je hranljivo in nizkokalorično živilo. Porcija vsebuje tudi 4,3 grama prehranskih vlaknin. Ta spojina pomaga pri izgubi teže s spodbujanjem rednega odvajanja blata in nam pomaga, da se dlje časa počutimo siti.

Preprečujejo izpadanje las

Pomaranča ima visoko vsebnost vitamina C, ki je med drugim nujen tudi za proizvodnjo kolagena, ki je odgovoren za ohranjanje kakovosti in moči vaših las. Zato nutricionisti priporočajo redno uživanje pomaranč, če ne želite izgubiti las s staranjem.

Znižujejo krvni tlak

Kombinacija kakovostne prehrane in vsakodnevnega uživanja pomaranč učinkovito znižuje krvni tlak. Nutricionisti zato pomaranče priporočajo vsem, ki imajo visok krvni tlak ali drugo zdravstveno stanje, ki zahteva, da je krvni tlak v mejah normale.

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Zakaj so breskve zdrave

Breskve imajo za zdravje številne potencialne koristi, vključno z izboljšano prebavo, zdravim srcem, močnim imunskim sistemom in izboljšanimi simptomi alergij. Dietetičarka Maxine Smith, RDN, LD, pojasnjuje, zakaj je to sadje tako zdravo.

Hranilna vrednost breskev

Breskve so skupaj s slivami, marelicami, češnjami in nektarinami vrsta koščičastega sadja. Kot že ime pove, imajo koščičasto sadje le osrednjo koščico. Breskve so bele in rumene sorte in nudijo več prehranskih plusov… več tukaj.