Deset znakov, da so vas vzgajali zelo kritični starši

Se kar naprej opravičujete, in se nikoli ne počutite dovolj dobro? Morda so vas vzgajali zelo kritični starši. Otroci si bolj kot karkoli želijo ljubezni in sprejemanja staršev. Želijo se vklopiti in jih videti kot dragocene. Na žalost lahko starš, ki nenehno kritizira vse, kar otrok počne, negativno vpliva na njegovo duševno zdravje v odrasli dobi in spremeni njegov pogled nase in na zunanji svet. Strokovnjaki trdijo, da spodnji znaki kažejo, da ste bili vzgojeni s strani kritičnih staršev.

Kar naprej se opravičuješ

Tudi če si nedolžen, se opravičiš. Imate občutek, da to vsi pričakujejo od vas. To je možna posledica kritik, ki ste jim bili izpostavljeni v otroštvu. 

Obžaluješ tudi najmanjšo napako

Napake se zgodijo vsakomur in če jih pretirano obžalujete in se počutite kot popolni neuspeh, vas je morda vzgajal preveč kritičen starš. 

Prizadevajte si za popolnost

Stranski učinek preveč kritičnih staršev je perfekcionizem. Razvili boste strategijo spoprijemanja s tem, da boste poskušali narediti vse popolno, ker ste bili pogosto zanemarjeni. Na žalost vam to ne bo pomagalo, saj popolnost ne obstaja in nekoga, ki je zelo kritičen, nič ne bo zadovoljilo.

Ne verjameš vase

Stalna kritika v zgodnjem otroštvu lahko vpliva na vaše misli, občutke in vedenje. Če ne zaupate vase, je to še ena možna posledica kritične vzgoje.

Vedno se braniš

Ko odraščate pod stalnim nadzorom, se lahko zaradi tega počutite obrambno. Želeli se boste postaviti zase. Včasih se vam bo morda zdelo, da vas drugi le napadajo.

Nikoli se ne počutiš dovolj dober

Težko zaupate ali ste komu všeč, saj ste se celo življenje počutili ničvredno. Kritičen starš bo naredil prav to: poskrbel, da se boste počutili ničvredne. Zaradi tega lahko v sebi vedno vidite le najslabše. 

Socialne situacije te vznemirijo

Preveč kritičen notranji glas, ki je posledica preveč kritičnega starša, lahko povzroči, da se vam družbene situacije zdijo grozljive. 

Vaš notranji kritik je krut

Dialog naših staršev z nami postane naš notranji glas. Če so bili vaši starši preveč kritični, boste verjetno tudi vi.

Pretirano premišljujete

Pretirano razmišljanje je še en stranski produkt nenehnega kritiziranja med odraščanjem.  Otrok lahko ustvaril spretnost obvladovanja, da bi vse premislil iz milijona zornih kotov, da ne bi razočaral svojih staršev.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Pravila, ki jih ima Ronaldo za otroke, eno vas bo šokiralo


Vsak starš za svoje otroke želi najboljše in Cristiano Ronaldo ni izjema. Slavni napadalec ima pri vzgoji visoke standarde, poudarek je na zdravem življenjskem slogu in strogo načrtovani prehrani… več tukaj.

By A.K.

Komentar: